ANCOM vrea să afle ce localități din România nu au încă rețea de internet în bandă largă

ANCOM vrea să afle ce localități din România nu au încă rețea de internet în bandă largă
scris 24 feb 2017

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat vineri că a lansat în consultare publică o listă de 1.148 de localități din România, de până în 20.000 de locuitori, pentru a stabili care dintre acestea nu sunt încă acoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză.

Aceste localități fac parte din aria teritorială a celor 37 de grupuri de acțiune locală (GAL-uri) selectate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a implementa măsuri de intervenție publică în domeniul comunicațiilor electronice în cadrul proiectului Leader 2014-2020, parte a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Lista supusă consultării publice a fost realizată coroborând informațiile de la operatorii de comunicații electronice privind localitățile care nu erau acoperite de rețele în bandă largă de mare viteză la data de 31 decembrie 2014, precum și de la MADR, privind localitățile unde s-au implementat măsuri de intervenție publică în domeniul comunicațiilor electronice în exercițiul anterior, PNDR 2007-2013.

”Totuși, este posibil ca, în prezent, unele dintre localitățile care nu erau acoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la data de 31 decembrie 2014 să beneficieze de asemenea facilități. Obiectivul ANCOM este de a stabili care dintre cele 1.148 de localități se află într-o astfel de situație”, se arată în comunicat.

EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate

În acest sens, ANCOM a invitat operatorii de comunicații electronice, GAL-urile, autoritățile publice locale și companii să transmită informații legate de existența unor rețele sau servicii în măsură să asigure viteze de descărcare a datelor de minimum 30 Mbps, ori despre intenții de a derula investiții în acest sens în următorii trei ani într-una dintre cele 1.148 de localități.

Autoritatea așteaptă aceste informații până în data de 10 martie 2017.

Guvernul derulează în prezent proiectul Ro-Net, finanțat prin fonduri structurale europene, de construire a unei rețele naționale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate.

La finalul lunii mai 2016, Comisia Europeană (CE) a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape.

Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 de milioane de euro.

Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca ”zone albe” din punct de vedere al conectării la internet.

Fostul ministrul al Comunicațiilor, Delia Popescu, a declarat în decembrie 2016 că acest proiect ar putea fi finalizat în acest an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
internet banda larga