Accesul la platforma X, blocat în Venezuela

Accesul la platforma X, blocat în Venezuela
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2024

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a dus tensiunile cu rețeaua socială X și cu proprietarul acesteia, Elon Musk, pe noi culmi, interzicând platforma în țara sud-americană timp de zece zile, în contextul furorii privind controversatele alegeri prezidențiale, scrie Reuters.

Maduro a afirmat că a semnat o rezoluție propusă de autoritatea de reglementare Conatel, care ”a decis să scoată din circulație, pentru zece zile, rețeaua socială  X, cunoscută anterior ca Twitter”, și l-a acuzat pe Musk de incitare la ură, război civil și moarte.

Urmărește-ne și pe Google News
INEDIT Startup-ul românesc Sessions, care a atras peste 4 milioane dolari, obligat să dea Bucureștiul pe Silicon Valley: Am întârziat cu salariile, avem datorii de aproape 1 milion dolari. Lansăm Revoluția! CITEȘTE ȘI INEDIT Startup-ul românesc Sessions, care a atras peste 4 milioane dolari, obligat să dea Bucureștiul pe Silicon Valley: Am întârziat cu salariile, avem datorii de aproape 1 milion dolari. Lansăm Revoluția!
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”X pleacă din Venezuela pentru 10 zile”, a spus el, într-un discurs transmis la televiziunea de stat, scrie News.ro

Maduro și Musk au schimbat frecvent înțepături pe X, proprietarul platformei comparându-l pe președintele venezuelean cu un măgar, în timp ce Maduro l-a învinuit pe Musk că este o forță în spatele protestelor și nemulțumirilor care au urmat alegerilor.

De asemenea, ei eu făcut și au acceptat provocări de a se lupta unul cu altul, în comentarii pe X și la televiziunea națională din Venezuela.

Interdicția temporară pentru X reprezintă încă o lovitură dată Big Tech, după ce, săptămâna aceasta, Maduro le-a cerut celor care îl sprijină să renunțe la WhatsApp, deținut de Meta, în favoarea Telegram sau WeChat, spunând că aplicația de mesagerie este folosită pentru a amenința familiile soldaților și polițiștilor.

WhatsApp a refuzat să comenteze. X nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta.

Autoritatea electorală din Venezuela l-a proclamat pe Maduro câștigătorul alegerilor prezidențiale din 28 iulie, cu circa 51% din voturi, însă deocamdată nu a prezentat un bilanț al votului.

VIDEO Un bărbat s-a urcat pe o garnitură de metrou la Piața Victoriei și a vrut să pulverizeze substanțe dintr-un extinctor. Un altul a pulverizat astfel de substanțe într-o garnitură în stația Piața Romană CITEȘTE ȘI VIDEO Un bărbat s-a urcat pe o garnitură de metrou la Piața Victoriei și a vrut să pulverizeze substanțe dintr-un extinctor. Un altul a pulverizat astfel de substanțe într-o garnitură în stația Piața Romană

Declarația a generat acuzații de fraudă și proteste care au fost popularizate pe rețelele sociale. Organizația locală Observatorul venezuelean pentru conflicte sociale relatează că 23 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.

În zilele de după votare, au izbucnit proteste în Venezuela și în străinătate, cerându-i-se lui Maduro să se declare învins și să îi acorde victoria candidatului opoziției Edmundo Gonzalez.

Opoziția, condusă de Maria Corina Machado și Gonzalez, susține că are copii după bilanțul votului care arată că a câștigat alegerile cu peste 7 milioane de voturi, comparativ cu 3,3 milioane de voturi ale lui Maduro. Rezultatul este, în mare, similar cu cel previzionat de exit poll-uri independente.

Țări precum SUA, Argentina și Chile au refuzat să recunoască victoria pretinsă de Maduro, solicitând în schimb transparență și publicarea rezultatelor alegerilor. China și Rusia l-au felicitat pe Maduro pentru victorie.

Forțele de securitate din Venezuela au început măsuri de represiune asupra a ceea ce autoritățile numesc infractori violenți, Maduro lăudându-se cu peste 2.000 de arestări. Organizațiile de advocacy afirmă că cei arestați sunt demonstranți pașnici care au devenit ținta represiunii.

”Vocile votanților din Venezuela nu vor fi oprite de represiune, cenzură sau dezinformare. Lumea privește”, a afirmat, într-o postare pe X, Brian A. Nichols, secretar adjunct pentru Afaceri din emisfera vestică la Departamentul de Stat al SUA.

Anterior, miniștrii de Externe din Mexic, Columbia și Brazilia au reiterat, într-o declarație comună, apelurile la autoritatea electorală din Venezuela să publice rezultatul votului.

viewscnt
Afla mai multe despre
venezuela
x