Restaurantul Osteria Francescana din Modena condus de maestrul bucătar italian Massimo Bottura a primit marți, la Bilbao, pentru a doua oară titlul de "cel mai bun restaurant din lume" în cadrul ceremoniei "50 Best Restaurants", notează AFP.
Italianul, care a fost premiat pentru prima dată în urmă cu doi ani, i-a succedat în palmares restaurantului Eleven Madison Park din New York condus de chef-ul elvețian Daniel Humm, care se clasează anul acesta pe locul patru, arată news.ro.
Restaurantul spaniol El Celler De Can Roca, situat la Girona (Catalonia) și premiat în 2013 și 2015, se clasează de această dată pe locul al doilea.
Massimo Bottura și Angela Merkel
Pe locul trei se află restaurantul francez Mirazur din Menton, condus de bucătarul argentinian Mauro Colagreco, care s-a clasat pe locul patru în 2017.
În 2018, al cincilea restaurant din top este Gaggan din Bangkok, în Thailanda, urmat de două restaurante din Peru, Central și Maido, amândouă aflate la Lima.
În top mai sunt restaurant francez Arpège al lui Alain Passard de la Paris, localul spaniolul Mugaritz, de la Saint-Sebastian, și Asador Etxebarri, la Axpe (Spania).
Lista "50 Best" este întocmită din 2002 de o mie de "experți independenți" (chefi, jurnaliști specializați, proprietari de restaurante), care își notează experiențele lor din ultimele 18 luni sub egida revistei Restaurant a grupului britanic de presă William Reed.
Massimo Bottura și Barack Obama
Dacă acest clasament, realizat de mai multe mărci, este foarte influent, legitimitatea sa este contestată în mod regulat, în special de chefi francezi care îl acuză de complezență și opacitate. Niciun restaurant francez nu a primit titlul de cel mai bun din lume de la înfiițarea topului.
În replică, criticii său, francezi, dar și cei japonezi și americani au lansat în 2015 "La liste".