UniCredit, profit în România mai mic cu aproape o treime la nouă luni, pe fondul provizioanelor în urcare

UniCredit, profit în România mai mic cu aproape o treime la nouă luni, pe fondul provizioanelor în urcare
scris 5 nov 2020

Profitul grupului bancar italian UniCredit în România a scăzut cu aproape o treime în primele nouă luni raportat la perioada similară din 2019, în contextul creșterii provizioanelor pentru împrumuturile neperformante.

Al doilea cel mai mare creditor italian a obținut un profit consolidat de 87 milioane de euro în România în intervalul ianuarie-septembrie, cu 27,2% mai mic comparativ cu câștigul de 119 milioane de euro în acceași perioadă a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

În trimestrul al treilea raportat la același trimestru din 2019, profitul grupului pe piața locală s-a redus cu 43%, până la 25 milioane de euro.

Fondul Proprietatea lansează o ofertă de răscumpărare la un preț superior cu 6% celui din piață CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea lansează o ofertă de răscumpărare la un preț superior cu 6% celui din piață

Profitul operațional a scăzut cu 5,9% după primele nouă luni, de la 204 milioane de euro la 192 milioane de euro, în timp  ce cheltuielile cu provizioanele au crescut cu aproape 53%, de la 43 milioane la 66 milioane de euro.

Costul riscului de credit a urcat de la 97 puncte de bază la 145 puncte de bază, în timp ce raportul dintre costurile totale și venituri a crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 39,7%.

Grupul este prezent în România prin intermediul UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management și UniCredit Services.

UniCredit a raportat venituri nete din dobânzi de 200 milioane de euro în România în primele nouă luni, în scădere cu 2,3%. Veniturile din taxe și comisioane au stagnat la 50 milioane de euro, însă veniturile din tranzacții au scăzut cu 9,4%, la 68 milioane de euro.

Volumul creditelor acordate de grup în România a coborât cu 2,3%, de la 6,07 miliarde euro la 5,94 miliarde euro, în timp ce depozitele constituite de clienți s-au majorat cu 7,8%, până la 6,93 miliarde euro.

La nivel internațional, UniCredit a raportat o pierdere de 1,55 miliarde de euro, față de un câștig net de 4,27 miliarde de euro în primele nouă luni din 2019.

Îmbunătățirea condițiilor economice în Europa de Vest a dus la creșterea activității clienților în al treilea trimestru, grupul raportând un profit net de 680 milioane de euro, peste câștigul de 428 milioane de euro din trimestrul anterior și peste estimările analiștilor, care preconizau un profit de aproximativ 330 milioane de euro.

Grupul și-a reiterat așteptările privind un profit subiacent de peste 800 milioane de euro la nivelul întregului an și de 3 până la 3,5 miliarde de euro în anul fiscal 2021.

Acțiunile UniCredit se apreciau cu 0.7% pe bursa de la Milano în jurul orei 13:00 (ora României) joi, comparativ cu un avans de 1,76% pentru indicele de referință FTSE MIB și de 0,93% pentru indicele paneuropean Stoxx Europe 600.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit group romania
unicredit romania
rezultate financiare
unicredit profit