ULTIMA ORĂ Acțiunile americane cad abrupt. SVB Financial, banca startup-urilor americane, s-a prăbușit și creează panică, se cere intervenția Guvernului. Sectorul financiar, cea mai slabă zi din iunie 2020
ULTIMA ORĂ Acțiunile americane cad abrupt. SVB Financial, banca startup-urilor americane, s-a prăbușit și creează panică, se cere intervenția Guvernului. Sectorul financiar, cea mai slabă zi din iunie 2020
Acțiunile americane s-au prăbușit joi, băncile și alte acțiuni financiare fiind vândute cel mai agresiv, în timp ce investitorii așteaptă vineri un raport cheie privind salariile și locurile de muncă care ar putea influența direcția dobânzilor.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,85% și a încheiat la 3.918,32 puncte, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 1,66%, la 32.254,86 puncte. Indicele Nasdaq Composite a pierdut 2,05%, la 11.338,35 puncte.
Pierderile de joi au făcut ca Dow să închidă sub media mobilă pe 200 de zile pentru prima dată din 9 noiembrie. Pe parcursul săptămânii și al anului, indicele a scăzut cu 3,4% și, respectiv, 2,7%. Atât S&P 500, cât și Nasdaq sunt în creștere cu 2,05% și, respectiv, 8,33% în 2023, dar sunt pe cale să înregistreze pierderi săptămânale de 3% sau mai mult.
SVB Financial, pe piață de 35 de ani, având în portofoliu Silicon Valley Bank, s-a prăbușit cu 60% după ce a anunțat o vânzare de acțiuni în valoare de 1,75 miliarde de dolari, ceea ce a tras în jos și alte bănci.
În plus, instituția financiară aflată în dificultate a încheiat un acord de subscriere cu investitorul General Atlantic pentru un pachet de acțiuni de 500 milioane de dolari, într-o tranzacție privată separată.
SVB intenționează să acorde celor care fac subscrieri în cadrul ofertei de acțiuni ordinare o opțiune de a cumpăra suplimentar acțiuni ordinare de până la încă 187,5 milioane de dolari. În cazul subscrierilor de acțiuni preferențiale, vrea să acorde o opțiuni de supraalocare de până la 75 milioane de dolari în total.
Compania a declarat că va utiliza veniturile nete pentru scopuri corporative generale.
Indicele sectorului bancar din S&P 500 (S&P 500 Banks) a scăzut joi cu 6,6%, investitorii devenind neîncrezători față de întregul sector după anunțul privind vânzarea acțiunilor SVB Financial Group și decizia băncii de criptomonede Silvergate de a-și înceta activitatea.
Acțiunile SVB, ale cărei segmente operaționale includ Silicon Valley Bank, au condus scăderile, cu un declin de peste 60%. SVB se luptă cu lipsa lichidăților din cauza scăderii depozitelor de la startup-uri. Acest declin are la bază finanțările în scădere din partea fondurilor de venture capital.
Unele voci cer salvarea băncii. Guvernul american ar trebui să ia în considerare un plan de salvare a SVB Financial Group dacă nu se poate găsi o soluție de capital privat, potrivit fondatorului Pershing Square, Bill Ackman. Companiile susținute de capitalul de risc (venture capital) folosesc SVB atât pentru împrumuturi, cât și pentru numerar operațional, iar un eșec al firmei ar putea distruge un motor crucial al economiei pe termen lung, a declarat acesta într-o serie de tweet-uri. Guvernul ar putea alege, de asemenea, să garanteze depozitele, potrivit lui Ackman, citat de Bloomberg.
În aceste condiții, sectorul financiar din S&P 500 a avut cea mai proastă zi din iunie 2020. Bank of America și Wells Fargo au scăzut cu peste 6% fiecare.
"Fed a schimbat discursul care a dus la creșterea acțiunilor în cea mai mare parte a lunii ianuarie și la sfârșitul lunii decembrie", a declarat Adam Sarhan, CEO al 50 Park Investments.
Niciun fel de date nu par să mai sugereze că Fed ar trebui să înceteze să mai crească dobânzile, a spus CEO-ul, citat de CNBC, adăugând că mulți investitori vând acțiuni înainte de raportul privind piața muncii pentru a-și reduce riscurile.
"Piața s-a redresat pe baza presupunerii că Fed nu va mai crește ratele, va face o pauză în vară - sau cândva în viitorul apropiat. Powell a spus foarte clar că nu este cazul", a adăugat Sarhan.
Investitorii au primit deja mai multe vești despre starea pieței muncii înainte de raportul de vineri Solicitările de șomaj pentru săptămâna încheiată la 4 martie au crescut mai mult decât era anticipat, semnalând că piața muncii ar putea începe să încetinească.
Unii economiști, inclusiv cei de la Citi, se așteaptă la o surpriză pozitivă totuși, după cifrele foarte bune din ianuarie. Însă o creștere puternică a numărului de locuri de muncă ar putea însemna vești proaste pentru piață.
"Având în vedere că veștile bune sunt vești proaste pentru piețe, credem că acest lucru ar face probabil ca acțiunile să scadă în continuare și să încurajeze majorările Fed", a scris Alex Saunders, care se ocupă de strategie la Citi, într-o notă adresată clienților.