STUDIU 65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar

STUDIU 65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar
scris 14 nov 2016

Doar 35% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar, procent de peste două ori mai mic decât cel din orașele mici, de 78%, în timp ce 85% dintre locuitorii din orașele mari au conturi la bănci, potrivit unui studiu publicat luni de agenția de cercetare de piață Brandberry, realizat la comanda platformei online de plăți electronice Nocash.

În orașele mici și medii, numărul românilor care au declarat că dețin și card bancar este cu 9% mai mare decât numărul celor care susțin că au doar cont bancar, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta înseamnă că aproape 9% dintre locuitorii orașelor mici și medii nu cunosc diferența dintre un card bancar și un alt tip de card, media la nivel național media fiind de 2%.

În plus, un sfert dintre cei care au declarat că nu dețin un cont bancar spun că a avut, dar din diverse motive, a renunțat la el.

”Situația “abandonului” de servicii financiar-bancare este mai pronunțată pentru populația din mediul rural. Potrivit rezultatelor obținute, 80% dintre cei care locuiesc în rural, și au avut card, nu doresc să-și mai facă unul nou, spre deosebire de 80% din urban care vrea să-și deschidă un nou cont de card”, se arată în comunicat.

În 2015, a fost pentru prima oară când numărul de tranzactii de plăți la comercianți a depășit numărul tranzacțiilor de retragere de numerar la ATM-uri.

Ikea reduce de Black Friday cu până la 50% din prețul unor produse CITEȘTE ȘI Ikea reduce de Black Friday cu până la 50% din prețul unor produse

Această evoluție a avut loc în condițiile în care doar unul din cinci posesori de card face plăți, astfel că 80% dintre cei care au card îl folosesc preponderent pentru a retrage numerar și a face plăți cu numerar, în timp ce doar 20% dintre deținători fac plăți preponderent cu cardul.

O altă concluzie a studiului este că peste 50% dintre respondenții de la oraș își primesc salariul pe card, față de doar 23% dintre cei de la sat.

Cu toate acestea, 95% din populație utilizează numerarul des și foarte des. Tocmai de aceea, în top trei facilități dorite de respondenți în apropierea locuinței sunt farmacia (36,6%), cabinetul medical (32,2%) și bancomatul (27,9%), banca find abia pe locul al optulea.

Studiul relevă și apetitul în creștere al românilor pentru comerțul electronic.

În primele nouă luni din acest an, 20% dintre respondenți au făcut cumpărături din magazinele online românești și 6% din magazinele online din afara țării.

Primul card bancar a apărut în România în urmă cu 20 de ani, emis sub sigla Visa, atunci fiind instalat și primul bancomat de la care se puteau retrage bani.

”Astăzi există peste 15 milioane de carduri pe piață și mai mult de una din două tranzacții pe un card Visa este o plată la comercianți, ceea ce reflectă progresul plăților electronice în România”, a declarat directorul general România, Croația, Malta și Slovenia în cadrul Visa Europe, Cătălin Crețu.

În ultimii 20 de ani, românii au parcurs un drum lung, iar evoluția este semnificativă, spun specialiștii.

”În urma cu 20 de ani, se șoptea PIN-ul la ATM, iar cardul era aruncat la coșul de chitanțe de lângă bancomat după ce se făcea retragerea. Astăzi, milioane de romani fac plăți online, iar hipermarcheturile au început deja să introducă posibilitatea de plată cu mobilul a cumpărăturilor”, a spus directorul general al No Cash Capital Consult, Sergiu Cone.

Studiul a fost realizat în perioada 10-21 octombrie 2016, prin interviuri față în față la domiciliul respondenților din orașele mari, medii și din mediul rural. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.091 persoane selectate aleator, în vârstă de cel puțin 18 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
cont bancar
card