Stocul de credite neperformante (NPL) în țările Uniunii Europene s-a înjumătățit în ultimii patru ani, dar rămâne la un nivel ridicat la băncile din Grecia și Cipru, se arată într-un raport al Autorității Bancare Europene (EBA), transmite Reuters.
Nivelul ridicat al împrumuturilor cu probleme afectează profitabilitatea și capacitatea de creditare a băncilor, avertizează EBA.
Instituția informează că stocul de credite neperformante din bilanțurile băncilor europene a scăzut de la 1.150 miliarde de euro în iunie 2015 (când se situau la 6% din totalul împrumuturilor), la 636 miliarde de euro (sau 3% din totalul împrumuturilor), în iunie 2019, scrie Agerpres.
Datele Autorității Bancare Europene vizează 150 de bănci din UE, care reprezintă peste 80% din totalul activelor sectorului bancar.
În Grecia, rata creditelor neperformante era de 39,2% în iunie 2019, iar în Cipru de 21,5%. Alte cinci state membre UE au o rată de peste 5%.
Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Italia (o scădere de 145 miliarde de euro în ultimii patru ani), Spania (81 miliarde de euro), Marea Britanie (60 miliarde de euro) și Germania (43 miliarde de euro).