Regretele britanicilor în urma deciziei de a părăsi Uniunea Europeană oferă speranțe legate de supraviețuirea acesteia, urmările votului pro-Brexit putând deveni un exemplu care să ducă la întărirea blocului comunitar, consideră miliardarul George Soros.
“Agitația post-referendum a evidențiat în ochii britanicilor ceea ce riscă să piardă prin părăsirea Uniunii Europene. Dacă acest sentiment se extinde în restul Europei, ceea ce părea a fi dezintegrarea inevitabilă a UE ar putea deveni, de fapt, un moment favorabil unei Uniuni Europene mai puternice”, afirmă Soros, într-o opinie publicată de MarketWatch.
Soros, cunoscut și drept cel care "a spart Banca Angliei", a devenit celebru în anul 1992, când a făcut un profit uriaș pariind împotriva lirei sterline, care s-a prăbușit și a fost retrasă din mecanismul european al ratelor de schimb.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Miliardarul George Soros a dat lovitura după ce a pariat că acțiunile Deutsche Bank vor scădea în urma Brexit
“Înainte ca britanicii să voteze pentru ieșirea din Uniunea Europeană, criza refuguaților era cea mai mare problemă pentru Europa. Această criză a jucat un rol major în provocarea calamității Brexitului. Votul pro-Brexit a reprezentat un șoc major; în dimineața de după referendum, dezintegrarea UE părea practic inevitabilă. Crizele apărute în alte țări, în special Italia, au agravat așteptările sumbre legate de supraviețuirea UE”, adaugă Soros.
Oficialii britanici respins sâmbătă oficial o petiție semnată de peste patru milioane de persoane pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la UE.
Petiția, lansată înaintea referendumul din 23 iunie, solicita reorganizarea acestuia în cazul în care tabăra câștigătoare va obține sub 60% din voturi, iar prezența la vot va fi sub 75%. 51,9% dintre britanicii prezenți la referendum au ales să părească blocul comunitar, prezența la vot fiind de 72%. Ironic, petiția online a fost inițiată în luna mai de un susținător al ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, William Oliver Healey. La acel moment, sondajele indicau un avans al taberei pro-UE.
Luna trecută, Soros afirma că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană face ca procesul de dezintegrare a blocului comunitar să fie un proces ireversibil, în condițiile în care Uniunea a încetat să mai satisfacă nevoile și aspirațiile cetățenilor săi.
Înainte de referendumul legat de apartenența Regatului Unit la UE, Soros a spus că votanții subestimează adevăratul cost al Brexit, care va avea ”un impact imediat și dramatic” asupra piețelor financiare, investițiilor și locurilor de muncă. Totodată, miliardarul a avertizat că lira sterlină se va prăbuși cu peste 20% în cazul unui vot pro-Brexit, un declin mai mare decât cel din 1992.