Legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgată luni de președintele Klaus Iohannis restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive, se arată într-un comunicat al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).
AMRCR consideră că această lege este îndreptată împotriva marilor rețele comerciale și, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele românești. "În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive", spun reprezentanții AMRCR.
Conform acestora, de acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuși de lege în ceea ce privește plata sau serviciile comerciale 'pentru că altfel sancțiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor'.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marii retaileri sunt obligați, conform comunicatului AMRCR, să-și reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfășurării acestora, să renunțe la facilități și servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele românești și să se orienteze pentru a găsi modalități de a susține un flux financiar imens, impus fără justificare.
AMRCR apreciază că toate acestea se vor răsfrânge asupra prețurilor la raft și vor avea repercursiuni majore și asupra programelor de susținere a producătorilor locali.
Reprezentanții AMRCR susțin că această lege este de asemenea împotriva mecanismelor concurențiale și a principiilor după care funcționează piața unică comunitară. Aceștia atrag atenția că acest lucru se întâmplă la câteva zile după anunțul referitor la lansarea unor programe precum România Competitivă dar și la puțin timp după ce în cadrul Consiliului European s-a vorbit despre întărirea Uniunii Europene, în contextul Referendumului referitor la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
AMRCR va continua demersurile în cadrul organismelor comunitare pentru analizarea compatibilității acestei legi cu normele europene, știut fiind deja că la nivelul Comisiei Europene există în desfășurare o procedură în acest sens.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend.
Potrivit actului normativ, "comercianții - persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare".
Legea vizează că excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.
Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare va fi aprobă prin hotărâre de Guvern.
Sursa: Agerpres