Directorul general al băncii italiene UniCredit, Andrea Orcel, a evidențiat o posibilă divergență în perspectivele sectorului financiar din Europa și SUA, sugerând că sunt probabile mai multe alte salvări ale unor bănci regionale americane, transmite CNBC.
”În SUA, este vorba despre salvarea băncilor în dificultate, nu văd nicio bancă aflată în dificultate să fie salvată în Europa. Cred că în SUA, judecând de ieri, ar putea fi mai multe”, a declarat Andrea Orcel, CEO al UniCredit, pentru CNBC.
JPMorgan a achiziționat luni o mare parte a activelor băncii americane regionale First Republic, care includ depozite de aproximativ 92 de miliarde de dolari, scrie News.ro.
Preluarea First Republic a venit după prăbușirea Silicon Valley Bank și o îngrijorare generală cu privire la stabilitatea băncilor americane mai mici, pe fondul ratelor mai mari ale dobânzilor Rezervei Federale.
Economiști de frunte au declarat pentru CNBC că creșterile suplimentare ale dobânzilor ar putea expune mai multe fragilități în sectorul bancar din SUA.
Dar autoritățile bancare din Uniunea Europeană, unde UniCredit are sediul central în Italia, au spus în mod repetat că nu văd același nivel de risc în regiune, argumentând că băncile europene sunt bine capitalizate și se confruntă cu reglementări mai stricte. Acestea au subliniat, de asemenea, că intervenția UBS pentru cumpărarea și salvarea Credit Suisse a avut loc în afara Uniunii Europene, în Elveția.
”S-ar putea să vedeți mai multe dintre aceste [salvari] în SUA, după părerea mea, dar în Europa acest tip de achiziție nu va fi motorul consolidării”, a spus Orcel pentru CNBC.
El a adăugat că, după pandemia de Covid-19 și invazia Rusiei în Ucraina, în prezent, cel mai mare risc pentru perspective este volatilitatea.
Comentariile șefului UniCredit vin după ce banca italiană a raportat miercuri rezultatele financiare.
CITEȘTE ȘI Electrica acordă dividende în valoare de 40 milioane lei, din care aproape jumătate vor fi încasate de stat. Acțiuni gratuite pentru directorii executiviProfitul net al UniCredit pentru primul trimestru a fost de 2,06 miliarde de euro (2,27 miliarde de dolari), reprezentând o creștere de peste 41% față de trimestrul precedent.
Banca a raportat, de asemenea, un raport CET 1, o măsură a solvabilității băncii, de 16,05% pentru trimestrul respectiv.
Acțiunile UniCredit au crescut miercuri cu aproximativ 5%, în urma rezultatelor raportate de bancă.