Șeful celei mai mari bănci americane: Bitcoin e o fraudă. Bula se va sparge și va fi mai rău decât la criza lalelelor

Șeful celei mai mari bănci americane: Bitcoin e o fraudă. Bula se va sparge și va fi mai rău decât la criza lalelelor
scris 13 sep 2017

Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane, a comparat ascensiunea rapidă a bitcoin cu criza lalelelor din Olanda și a prezis că investitorii care pariază pe aprecierea continuă a monedei virtuale vor avea o soartă similară comercianților de bulbi din secolul XVII. La fel ca mania lalelelor, bula speculativă creată de bitcoin se va sparge, iar lucrurile “nu se vor sfârși cu bine”, avertizează acesta.

Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului CITEȘTE ȘI Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului
Urmărește-ne și pe Google News

El a făcut astfel referire la faptul că, în 1637, prețurile la lalele în Olanda au scăzut subit, iar cei care investiseră masiv în comerțul cu aceste flori au avut de suportat șocul unei colaps asemănător cu cele mai dure crize economice ale vremurilor moderne.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Bitcoin e o fraudă. Este mai rău ca bulbii de lalele și nu se va sfârși cu bine”, a spus directorul general al JPMorgan Chase, banca numărul 1 în SUA în funcție de active și a treia mare instituție de credit din lume.

Prezent la o conferință pe teme bancare organizată de Barclays, Dimon și-a reiterat convingerea că bitcoin “nu este ceva real, ci doar o pură speculație, iar SUA nu au nevoie de așa ceva”.

Explozie a prețului acțiunilor Băncii Naționale a Elveției. Acestea au crescut cu aproape 80% de la jumătatea verii CITEȘTE ȘI Explozie a prețului acțiunilor Băncii Naționale a Elveției. Acestea au crescut cu aproape 80% de la jumătatea verii

Dacă un trader JPMorgan ar începe să tranzacționeze bitcoin, ar fi concediat imediat

“L-aș da afară într-o secundă, pentru două motive: este împotriva regulilor noastre și este stupid. Două lucruri periculoase”, a spus Dimon, citat de Bloomberg și MarketWatch.

Prețul bitcoin a coborât abrupt marți, cu aproape 3%, după remarcile șefului JPMorgan, însă moneda virtuală a recuperat mare parte din declin și a închis la 4.187,27 dolari pe unitate. Bitcoin scade astăzi cu circa 7,5%, potrivit datelor CoinDesk, tranzacționându-se sub pragul de 3.900 dolari.

Populara criptomonedă a atins un maxim istoric de 5.013,91 dolari la începutul lunii, însă s-a corectat cu circa 18% după ce China a declarat ilegale ofertele inițiale de monede virtuale, iar presa internațională a scris că Beijingul ar putea interzice și schimburile pe platformele de tranzacționare din țară.

După ce a interzis ofertele de criptomonede, China vrea să sisteze și schimburile cu monede virtuale pe platformele de tranzacționare CITEȘTE ȘI După ce a interzis ofertele de criptomonede, China vrea să sisteze și schimburile cu monede virtuale pe platformele de tranzacționare

Comparativ cu debutul anului, însă, bitcoin este mai valoroasă în prezent cu aproape 320%. Ethereum, principalul rival al bitcoin, a cunoscut o apreciere și mai fulminantă, de 3.600%.

În același interval, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu aproximativ 12%, iar S&P 500 cu 11%.

Bitcoin e o fraudă, blockchain - nu chiar

În pofida aversiunii nemascate față de bitcoin, șeful JPMorgan diferențiază între monedele virtuale și tehnologia blockchain din spatele acestora, despre care renoaște că poate fi folositoare. Totuși, adoptarea tehnologiei la scară largă în industria bancară nu se va produce “peste noapte”, spune el.

Investitorii, la o scădere bursieră de 5% de o mare sperietură CITEȘTE ȘI Investitorii, la o scădere bursieră de 5% de o mare sperietură

Mai mult, Dimon se ferește să recomande adoptarea de poziții short pe bitcoin, spunând că moneda virtuală ar putea urca și până la 20.000 dolari înainte să se prăbușească. Un argument în favoarea acestui scenariu este că bitcoin rămâne un instrument util traficanților de droguri și altor infractori, precum și celor care locuiesc în zone unde nu au multe alte opțiuni financiare.

“Dacă te afli în Venezuela, Ecuador sau Coreea de Nord, sau în alte regiuni similare, sau dacă ești un traficat de droguri, un ucigaș - atunci e mai bine să le faci [tranzacțiile] în bitcoin, decât în dolari americani. Deci ar putea fi o piață pentru asta, dar este una limitată”, a apreciat el.

Un alt argument pentru care șeful JPMorgan nu recomandă vânzarea imediată de monede virtuale ar putea fi că fiica lui a investit în bitcoin, lucru amintit chiar de el la conferința de ieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
jamie dimon
jpmorgan chase
frauda
mania lalelelor