Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, este îngrijorat în privința independenței Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, el avertizând că pierderea autonomiei acesteia ar putea să îi submineze credibilitatea politicii monedare, transmite Reuters.
Nominalizarea de către președintele american Donald Trump a doi candidați controversați în board-ul Fed și apelurile persistente ale acestuia pentru reducerea dobânzilor au amplificat pericolul interferenței guvernului, atacând o regulă fundamentală a băncilor centrale moderne, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Sunt îngrijorat, desigur, în privința independenței băncilor centrale din alte țări. În special în cea mai importantă jurisdicție din lume”, a spus Draghi referindu-se la Statele Unite.
”Dacă banca centrală nu este independentă, atunci oamenii ar putea gândi că deciziile de politică monetară urmează recomandarea politică și nu o evaluare obiectivă a perspectivei economice”, a afirmat Draghi într-o conferință de presă.
Guverne din Turcia până în India și Statele Unite au exercitat în ultimele luni presiuni tot mai mari asupra băncilor centrale, provocând dezbateri legate de valoarea independenței acestora.
Unii argumentează că politicile neconvenționale, utilizate acum pe scară largă, redistribuie averi, așa că politicile monetare iau decizii politice și necesită din acest motiv o supraveghere politică mai mare.
”În cadrul mandatului lor, totuși, băncile centrale trebuie să fie lăsate libere să aleagă cea mai bună soluție pentru respectarea mandatului lor. Pentru că, dacă nu le lași libere, atunci nu pot fi răspunzătoare. Acesta este cadrul de funcționare a băncilor centrale peste tot, din anii 80”, a arătat Draghi.
Președintele BCE a argumentat că nu vede un pericol similar pentru independența instituției pe care o conduce, având în vedere prevederile legale de protecție, și a spus că nu crede că alte cazuri de interferență subminează încrederea la nivel global.