Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a luat, vineri, prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută de la 10% la 8%, ceea ce înseamnă eliberarea către bănci a câtorva sute de milioane de euro, bani ce pot fi folosiți pentru credite sau pentru închiderea unor linii de finanțare externă. Banca centrală a menținut, în schimb, RMO pentru pasivele în lei la nivelul de 8% și rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an.
În comunicatul emis după ședința de politică monetară, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidității din sistemul bancar, scrie News.ro.
Analiștii se așteptau ca banca centrală să reducă în acest an RMO la valută, însă data exactă a deciziei era greu de estimat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până vineri, ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO - reprezentând sumele pe care băncile sunt obligate să le depună la BNR în fiecare lună ca procent din resursele atrase - la pasivele în valută de la 12% la 10%.
Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.
Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestruAstfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.
Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la ora 15:00.
La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat, ca și la ultimele ședințe din 2016 și primele trei ședințe din acest an, doar opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influență și luare de mită.
Parlamentul va numi în curând un alt viceguvernator al BNR în locul lui Bogdan Olteanu, procedurile în acest sens fiind în curs.
Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.