Președintele Fed: Climatul economic a devenit mai prielnic unei majorări a dobânzii

Președintele Fed: Climatul economic a devenit mai prielnic unei majorări a dobânzii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 aug 2016

Climatul economic a devenit, în ultimele luni, mai prielnic unei majorări a dobânzii de politică monetară în SUA, în principal datorită evoluției pozitive a pieței muncii, a declarat vineri președintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, ceea ce sugerează că banca ar putea acționa chiar la ședința din septembrie.

“În lumina evoluției solide continue de pe piața muncii și a previziunilor nostre privind activitatea economică și inflația, cred că circumstanțele au devenit, în lunile recente, tot mai favorabile unei majorării a dobânzii”, a afirmat Yellen la evenimentul anual găzduit de Fed  în stațiunea montană Jackson Hole, citată de MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit lui Yellen, Rezerva Federală anticipează o “creștere moderată” a PIB, noi îmbunătățiri pe piața muncii și accelerarea inflației la nivelul de 2% în următorii câțiva ani.

Președintele Fed a adăugat că decizia în privința dobânzii cheie depinde de gradul în care viziunea actuală a instituției va fi confirmată de datele publicate în continuare.

Ministrul saudit al Energiei domolește speranțele privind plafonarea producției de petrol a OPEC CITEȘTE ȘI Ministrul saudit al Energiei domolește speranțele privind plafonarea producției de petrol a OPEC

Potrivit lui Yellen, Rezeva Federală ar putea avea, pe viitor, nevoie să utilizeze instrumente suplimentare pentru prevenirea unei noi recesiuni, dat fiind nivelul foarte jos al ratelor de dobândă.

“Noi instrumente de politică monetară, care au ajutat Rezerva Federală să răspundă crizei financiare și Marii Depresiuni, vor rămâne, probabil, utile în combaterea unor recesiuni viitoare. Ar putea fi necesare instrumente adiționale, care vor face subiectul cercetărilor și dezbaterilor. Dar, chiar dacă rate medii de dobândă vor rămâne mai joase ca în trecut, cred că politica monetară va putea să răspundă eficient”, a declarat aceasta.

Indicele bursier american S&P 500 era în creștere cu aproape 0,7% afță de închiderea de joi, în urma discursului președintelui Fed. În Europe, Stoxx Europe 600 avansa cu 0,6%.

Raportul privind noile locuri de muncă create de economia americană în luna august, care urmează să fie publicat vinerea viitoare, ar putea reprezenta impulsul final de care Fed are nevoie pentru a decide dacă va crește nivelul dobânzii de referință, pentru prima dată în acest an.

Creșterea economică a SUA în trimestrul al doilea a fost revizuită în scădere ușoară CITEȘTE ȘI Creșterea economică a SUA în trimestrul al doilea a fost revizuită în scădere ușoară

Companiile americane au creat 255.000 noi locuri de muncă în iulie, semn că economia SUA își continuă recuperarea, în pofida unei creșteri sub așteptări în al doilea trimestru.  Rata șomajului a rămas neschimbată la 4,9%, însă salariul mediu al angajaților, un alt indicator urmărit îndeaproape de banca centrală a SUA, a crescut cu 0,3%, la 25,69 dolari/oră. În ritm anual, salariul orar a avansat cu 2,6%

Fed a păstrat, în iulie, dobânda de referință la 0,25-0,50%, confirmând așteptările analiștilor, însă comentariile membrilor Comitetului de politică monetară (FOMC) au indicat, la acel moment, că o majorare a ratelor ar putea fi în cărți la ședința din septembrie.

Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
yellen
jackson hole
locuri de munca
dobanda
discurs