Pierderea de locuri de muncă post-Brexit, supraestimată. Băncile au redus la jumătate estimările privind transferul de angajați în afara Londrei. Frankfurt nu mai e destinație favorită

Pierderea de locuri de muncă post-Brexit, supraestimată. Băncile au redus la jumătate estimările privind transferul de angajați în afara Londrei. Frankfurt nu mai e destinație favorită
scris 28 mar 2018

Marea Britanie ar putea pierde mai puține locuri de muncă în sectorul financiar post-Brexit comparativ cu estimările anterioare, potrivit unui sondaj Reuters la care au participat aproximativ 120 de bănci și companii cu operațiuni în Uniunea Europeană.

Băncile, asigurătorii și alte instituții financiare din Marea Britanie estimează acum că ar putea transfera aproximativ 5.000 de locuri de muncă în afara țării până în martie 2019, jumătate comparativ cu un număr de 10.000 de locuri de muncă avansat în urmă cu șase luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Managerii intervievați s-au răzgândit și în privința orașului preferat pentru relocarea sau crearea de noi posturi după Brexit, indicând Paris drept noua destinație preferată, în locul orașului german Frankfurt.

Noul pașaport albastru post-Brexit, “icoana” identității Marii Britanii, va fi tipărit în Franța CITEȘTE ȘI Noul pașaport albastru post-Brexit, “icoana” identității Marii Britanii, va fi tipărit în Franța

Potrivit sondajului, efectuat pe un eșantion de 119 băncii și companii din sectorul bancar-financiar între 9 februarie și 22 martie, capitala Franței va câștiga aproape 2.300 de locuri de muncă dintre cele 5.000 estimate să fie mutate în afara Marii Britanii.

Frankfurt, care la sondajul din luna septembrie era indicat drept destinația preferată pentru relocarea a până la 5.500 de posturi, majoritatea în sectorul bancar, este vizat acum de angajatori care vor să transfere 1.420 de angajați, urmat de Dublin (612 posturi) și Luxemburg (407 posturi).

Unele bănci și-au revizuit în scădere estimările legate de transferul angajaților în alte centre financiare europene după ce au analizat mai atent operațiunile pe care ar trebui să le mute în afara Marii Britanii dacă Londra pierde accesul la piața unică europeană post-Brexit, în timp ce altele au fost influențate de remarcile mai puțin agresive venite dinspre guvernul condus de Theresa May.

Noul sondaj sugerează că Londra va rămâne cel mai mare centru financiar al Europei pe o perioadă de cel puțin câțiva ani după Brexit. Pe 19 martie, UE și Marea Britanie au ajuns la un acord cu privire la o perioadă de tranziție de 21 de luni post-Brexit, timp în care britanicii vor continua să aplice regulile UE, iar May va putea să negocieze un acord comercial cu blocul comunitar.

Gigantul bancar elvețian UBS ar urma să mute 1.000 de slujbe de bancheri din Londra către Europa, după Brexit CITEȘTE ȘI Gigantul bancar elvețian UBS ar urma să mute 1.000 de slujbe de bancheri din Londra către Europa, după Brexit

În pofida estimărilor ceva mai optimiste, cei mai mulți respondenți sunt încă de părere că Londra va suferi un exod semnificativ de talente pe termen mediu.

“Mă îndoiesc că va fi o migrație în masă peste noapte, dar cred că Londra va pierde foarte multe locuri de muncă în următorii 5-10 ani. Londra a fost singura opțiune, cel puțin în Europa, însă acest lucru se va schimba”, a spus pentru Reuters directorul unei mari bănci americane, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Dintre băncile care și-au redus estimările legate de transferul angajaților, Deutsche Bank spune acum că va muta mai puțin de 200 de angajați post-Brexit, față de un număr de până la 4.000 de angajați preconizat anterior.

Potrivit sondajului, UBS intenționează să transfere 200 de posturi la Frankfurt, comparativ cu 1.500 de posturi indicate la sondajul din septembrie, iar Goldman Sachs, care estima inițial că va reloca circa 1.000 de angajați, se așteaptă acum ca numărul să scadă sub 500.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
locuri de munca
transfer
sondaj
estimari