Piața de colectare a creanțelor a înregistrat o creștere de 45% în 2016 față de anul precedent

Piața de colectare a creanțelor a înregistrat o creștere de 45% în 2016 față de anul precedent
scris 25 mai 2017

Valoarea creanțelor gestionate de companiile românești în piață domestică a crescut cu 45% în 2016 față de anul precedent, arată datele unui studiu realizat de Asociația de Management al Creanțelor Comerciale – AMCC în colaborare cu Ensight Management Consulting, care evidențiază situația actuală a pieței de colectare a creanțelor din perspectiva propriilor membri. 

Așteptările privind anul 2017 sunt mai degrabă prudente în ceea ce privește colectarea creanțelor, datorită noilor reglementări din piață. Atât companiile de management al creanțelor, cât și debitorii vor avea nevoie de timp să se adapteze la schimbările din piață. Majoritatea membrilor Asociației sunt de părere că procentul de îndatorare al populației va crește ușor în următoarele 6 luni datorită creditelor accesibile, dar numărul de persoane cu dificultăți de plată va rămâne constant.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește volumul de creanțe externalizate în România, trendul de creștere s-a menținut și în 2016. Față de 2015, numărul de cazuri externalizate a crescut moderat, cu doar 2%.

Creanțele externalizate garantate în 2016 au reprezentat 2.5% (2.6 milioane euro) din totalul creanțelor bancare B2C (persoane fizice) domestice externalizate din punct de vedere al valorii, în timp ce creanțele garantate achiziționate reprezintă sub 1% (0.89% sau 1.2 milioane euro) din totalul creanțelor bancare domestice achiziționate.
 
Sectorul telecomunicațiilor a fost unul dintre cele mai active, numărul de cazuri reprezentând 68% din cel total de cazuri de creanțe domestice externalizate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Valoarea creanțelor domestice B2C (persoane fizice) colectate în 2016 a crescut cu 20% comparativ cu 2015, deoarece creanțele externalizate B2C au înregistrat o creștere de 31% din punct de vedere al valorii recuperate. Un factor important care a influențat această creștere este legat de recenta îmbunătățire a mediului economic din România.

Fondul Proprietatea avertizează: Pierderi de zeci de milioane de euro pentru stat dacă trece legea în favoarea „oligarhilor din porturi” CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea avertizează: Pierderi de zeci de milioane de euro pentru stat dacă trece legea în favoarea „oligarhilor din porturi”

Creanțele de tip B2B (persoane juridice) colectate în 2016 au ajuns la valoarea de 93.6 milioane euro pentru piața românească, reprezentând 84.500 cazuri.

Creanțele externalizate sau achiziționate garantate au reprezentat, în 2016, 18% (18.9 milioane euro) din valoarea totală a creanțelor bancare externalizate B2B (persoane juridice) în România.
 
Cel mai important sector pentru segmentul creanțelor domestice externalizate de tip B2B (persoane juridice), din punct de vedere al numărului de cazuri, este sectorul telecom, care reprezintă 44% din numărul total. Celelalte sectoare (farmaceutic, construcții, agricultura, FMCG, etc.) au înregistrat un număr mare de cazuri (50%) din totalul cazurilor.
 
Veniturile din colectarea de creanțe au crescut cu 39% în 2016 față de 2015, datorită creșterilor veniturilor pe toate segmentele de activitate, respectiv colectarea creanțelor de la persoane fizice (B2C) înregistrând o creștere de 6%, colectarea creanțelor de la persoane juridice (B2B) o creștere de 197%, iar segmentul creanțelor achiziționate o creștere de 43%.

“Piața de colectare a creanțelor din România este în continuare dinamică și competitivă. Companiile de management al creanțelor rămân concentrate pe furnizarea de soluții debitorilor, atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, având ca prioritate rezolvarea pe cale amiabilă,” a declarat Georg Kovacs, președintele AMCC. 

viewscnt
Afla mai multe despre
colectare creante
amcc