Virusul din China și moțiunea de cenzură țintuiesc bursa

Virusul din China și moțiunea de cenzură țintuiesc bursa

Sursa foto: Grazvydas / dreamstime.com

scris 4 feb 2020

După doborârea unor noi maxime post-criză și o secvență corectivă de câteva ședințe, piața bursieră românească a intrat în impas, cu oscilații minore și volume în declin. Investitorii ezită să ia poziții decisive având în vedere necunoscutele aduse de epidemia de gripă din China și perspectiva unui vot în Parlament în care în joc e soarta Guvernului.

Corecția în trendul ascendent a devenit secvență neconcludentă și apoi s-a transformat în inerție. În a 2-a sesiune a săptămânii de tranzacționare de la Bursa de Valori București, piața nu s-a mișcat. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, cu experiența sa de 2 decenii pe piața de capital, se așteaptă ca etapa de stagnare să se prelungească. „Nici creștere, nici scădere”, a declarat acesta pentru Profit.ro, subliniind în același timp volumele reduse.

Urmărește-ne și pe Google News

O evoluție laterală ar reflecta așteptarea investitorilor pentru o clarificare legată de epidemia de gripă din China care ar putea dura 2 săptămâni, dar și reticența acestora de a intra la cumpărare sau a iniția vânzări într-un climat politic incert. Perspectiva moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban „ține piața pe loc”, mai spune brokerul.

Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est CITEȘTE ȘI Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est

Neclintirea bursei s-a văzut în primul rând la nivelul indicilor. Indicii BET Plus și indicele BET au consemnat un avans de câte 0,07%, ultimul închizând la nivelul de 9.965,56 de puncte. Și sub aspect tehnic, piața arată un blocaj. Indicele celor mai tranzacționate acțiuni este prins încă de joia trecută într-o „capcană” formată din mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe grafIcul de mai jos.

Virusul din China și moțiunea de cenzură țintuiesc bursa

Piața locală a refuzat să se conecteze la mișcările de apreciere de pe bursele mari, unde indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange a urcat cu aproximativ 400 de puncte, iar tabloul european a fost în nuanțe de verde aprins: +1,94% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,55% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,76% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,81% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +1,63% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,09% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,47% pentru indicele PX de la Praga.

La București nu au fost ordinele majore care să catalizeze piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 44,46 milioane lei (9,30 milioane euro), aproape de media ultimilor ani, dar concentrat în proporție de 65,68% pe primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni.

Dacă titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,58%, până la prețul de 2,5550 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 13,58 milioane lei, pe o activitate încă și mai mare, în echivalent 15,62 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au crescut cu 1,00%, până la prețul de 16,16 lei/acțiune. Mesaroș de la Goldring vede din maniera de tranzacționare că mai degrabă au fost pachete care au fost trecute de pe un vehicul financiar pe altul decât investitori care să-și fi găsit contrapartea. „Acelea sunt schimburi. Degeaba s-au făcut 15 milioane de lei...”

Brokerul întrevede o etapă mai degrabă bună pentru bănci decât pentru sectorul energetic. Totuși, nu mizează pe un potențial mare de apreciere al acțiunilor BRD în contextul în care nu este de așteptat ca joi, la publicarea rezultatelor financiare preliminare pentru anul 2019 instituția de credit să surprindă piața. Prețul este foarte sus, iar la 9 luni afișa o creștere de profitabilitate de 4%, astfel încât perspectiva unei ameliorări drastice în ultimul trimestru este puțin probabil să antreneze noi intrări de capital la cotații superioare. „Nu văd să se miște foarte mult de la nivelul acesta de preț”, mai spune brokerul.

PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniu CITEȘTE ȘI PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniu

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,3300 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 5,06 milioane lei. Mesaroș vede riscul asociat mic aici, pe un emitent unde fluctuațiile sunt mici, volumele sunt sporite, iar market makerul intervine în piață -  „stabilitate și liniște”. Mai mult decât atât, conjunctura este favorabilă întrucât secvența din calendar este bună. Oferta publică de răscumpărare derulată pentru 200 milioane de acțiuni este programată să se încheie pe 4 martie, acesteia i se interpune raportarea anuală preliminară din 28 februarie care poate lăsa loc conturării unei imagini asupra distribuției de dividend. Având în vedere profitul net cum apare în raportarea bilanțului la 12 luni ce indica un reyultat net de 3,13 miliarde lei sunt șanse mari ca repartizarea de câștig să aibă un randament de 15%. „Din punctul de vedere al siguranței, altceva mai bun nu este”, spune brokerul de la Târgu Mureș. „Nu există companie în România care să dea dividend cât o să dea Fondul Proprietatea.”

Impas cu energia de la bursă

Pe tranzacții de 3,20 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,72%, până la prețul de 34,90 lei/acțiune. Compania a publicat după închiderea pieței un convocator pentru o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor în care conducerea solicit un vot pentru contractarea asistenței juridice în vederea negocierii și eventual a achiziției unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep.

Mesaroș vede perspective slabe pentru venturile Romgaz din acest an având în vedere iarna foarte ușoară, cu un consum redus de gaze naturale. „Romgazul, încep deja să am teamă de el”, spune acesta, extinzându-și previziunile asupra întregului sector. „Companiile din energie nu le văd OK.” Menționează bugetul de venituri și cheltuieli care anticipează o scădere de 60% a rezultatului și spune sunt șanse ca pentru 1 an sau 2, titlurile transportatorului de gaze să aibă soarta Electrica (EL) din 2017 până în prezent, cu o stagnare și apoi o consolidare prelungită nu foarte departe de minime.

Surpriză: Vivre Deco, unul dintre cei mai mari retaileri online de home&deco din Europa Centrală și de Est (ECE), vine la bursă CITEȘTE ȘI Surpriză: Vivre Deco, unul dintre cei mai mari retaileri online de home&deco din Europa Centrală și de Est (ECE), vine la bursă

Totuși, astăzi, indicele energetic BET-NG a avut un avans de 0,11%, în ton cu linia pieței. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,36%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune, pe transferuri de 1,23 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,27%, până la prețul de 14,66 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,19 milioane lei. Mesaroș de la Goldring afirmă că producătorul de energie nucleară a bugetat un profit în creștere cu 1% și venituri cu 6% mai mari, nu spectaculos, dar măcar nu revizuiri în scădere ca la alte companii din sector. În același timp OMV Petrom a arătat o pierdere de viteză câdn la 9 luni a coborât față de 6 luni și este puțin probabil să surprindă piața joi cu rezultate financiare care să surprindă plăcut investitorii. Într-un context în care și prețul petrolului este jos la nivel internațional, OMV Petrom „nici din indicatori nu arată strălucitor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
dragos mesaros
goldring