VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Guvernul ia în calcul achiziția de acțiuni la companii, ca măsură de a evita blocaje economice cauzate de coronavirus

VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Guvernul ia în calcul achiziția de acțiuni la companii, ca măsură de a evita blocaje economice cauzate de coronavirus
scris 22 iul 2020

Guvernul analizează posibilitatea de a cumpăra acțiuni la companii importante, în scopul de a evita blocaje economice generate de pandemia de Covid-19, a anunțat Liviu Rogojinaru, secretar de stat pentru mediul de afaceri în Ministerul Economiei, în deschiderea Videconferinței E-commerce Profit.ro.

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată în parteneriat cu UniCredit Bank

Oficialul ministerial a vorbit despre soluțiile gândite la nivel guvernamental pentru a evita blocajele financiare în economie, după perioada în care executările silite au fost suspendate, iar plata taxelor și impozitelor, amânată, precizând că sunt în analiză mai multe soluții de a evita aceste posibile blocaje.

Urmărește-ne și pe Google News

Una dintre soluții este înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic, măsura anunțată în planul de relansare economică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit lui Liviu Rogojinaru, Executivul are în vedere, însă, și achiziția de acțiuni la companii din economia românească.

”Mai există încă o discuție și o gândire importantă, prin care statul să intervină în businnes prin achiziționarea de părți sociale la marile companii, atunci când sunt, plecând de la exemplul Franței, cu Renault. Atunci când Renault a avut probleme, statul francez a cumpărat 65% din acțiunile de la Renault și pe urmă, ușor-ușor, a început să le revândă când s-a repus pe picioare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - 34 miliarde euro din fondurile UE de relansare economică vor merge direct către economie, IMM și alte companii. Planul pentru comerț CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - 34 miliarde euro din fondurile UE de relansare economică vor merge direct către economie, IMM și alte companii. Planul pentru comerț

Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, luna trecută, Parlamentul a aprobat o inițitiativă a PSD care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani.

PNL a atacat la Curtea Constituțională proiectul, care în forma finală prevede însă, tot ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criza epidemiologică, că statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză.

Astfel, proiectul stabilește că, în condițiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile: a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale; b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră; c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică; d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale; e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană; f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații; g) poștă, comunicații și tehnologia informației.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
companii
achizitie
guvern
criza
blocaje
rogojinaru
economie