Veste proastă pentru acționarii SIF Oltenia: niciun ban din profit nu va merge către ei în acest an

Veste proastă pentru acționarii SIF Oltenia: niciun ban din profit nu va merge către ei în acest an

Sursa foto: George Tsartisanidis / dreamstime.com

scris 4 apr 2017

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la SIF Oltenia nu a aprobat niciuna dintre propunerile de repartizare a câștigului aferent exercițiului financiar anterior. Varianta unui program de răscumpărări a întrunit numai 49,89% din voturile acționarilor prezenți, în timp ce dividendul brut propus de 0,0815 lei/acțiune a primit doar 47,75% din voturile exprimate. Președintele Tudor Ciurezu spune că soluția o reprezintă fie organizarea unei alte AGOA, fie repartizarea câștigului în anul următor.

Veste proastă pentru acționarii SIF Oltenia (SIF5). Niciun ban din cele 100 milioane lei cât a fost profitul net în 2016 nu va merge către acționari în acest an. Ambele propuneri pentru repartizarea câștigului au căzut în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de astăzi. Președintele Consiliului de Administrație Tudor Ciurezu a declarat pentru Profit.ro că nu se aștepta ca ambele propuneri să pice. Ar fi trebuit să treacă ori una ori alta, însă a fost un număr de abțineri care a condus la actualul deznodământ.

Urmărește-ne și pe Google News

Prima variantă a fost pentru distribuirea a 47,28 milioane lei sub formă de dividende, reprezentând 46,69% din profitul net de anul trecut, în timp ce alte 53,99 milioane lei ar fi urmat să fie alocate la surse proprii de finanțare. Dividendul brut de 0,0815 lei/acțiune propus ar fi urmat să aibă un randament de 5,3% raportat la prețul mediu de tranzacționare din 2016, conform calculelor Consiliului de Administrație al SIF Oltenia.

Varianta a întrunit numai 157,77 milioane de voturi, reprezentând 47,75 milioane lei din totalul voturilor exprimate de 330,89 milioane lei, echivalentul a 56,95% din capitalul social. Numărul voturilor împotrivă a fost de 106,27 milioane acțiuni, iar abținerile au fost echivalentul a 31,52 milioane acțiuni, respectiv 9,54% din voturile exprimate.

Motivul pentru care Guvernul vrea banii din rezervele companiilor: Sunt puși în titluri de stat, statul se împrumută de la stat. Surse: Guvernul mizează pe 3 miliarde lei în plus CITEȘTE ȘI Motivul pentru care Guvernul vrea banii din rezervele companiilor: Sunt puși în titluri de stat, statul se împrumută de la stat. Surse: Guvernul mizează pe 3 miliarde lei în plus

A doua variantă a răscumpărărilor a fost mai aproape de a trece, însă a căzut, de asemenea. CA al SIF Oltenia avea în vedere alocarea la capitolul „alte rezerve” a unui număr de 72,52 milioane lei, din care să fie răscumpărate un număr de 29 milioane acțiuni proprii la prețul pieței în intervalul 1,4 lei/acțiune – 2,5 lei/acțiune pe o perioadă de 12 luni trecută de la data publicării.

Programul de buy-back a primit 164,84 milioane voturi „pentru”, echivalentul a 48,89% din totalul celor exprimate, în timp ce „împotrivă” au fost investitori concentrând 145,27 milioane acțiuni, respectiv 43,91% din totalul voturilor. Numărul abținerilor a fost mai mic de 1%.

Ciurezu spune că micii acționari preferau varianta dividendelor, în timp ce investitorii care au acumulat dețineri mai mari erau favorabili răscumpărărilor. Motivația lor principală era dată de riscul de reinvestire, în condițiile în care cumpărarea de titluri de stat din banii obținuți ca dividende nu este remunerativă din puctul de vedere al randamentelor existente pe piața obligațiunilor guvernamentale.

Deși emitentul încă nu a avut timp să publice informația, acționari prezenți la AGOA au reacționat imediat, tendința fiind negatuvă în piață pentru titlurile SIF Oltenia.

La ora 15.00, la mai puțin de jumătate de oră de la anunțul deciziilor Adunării, acestea coboară cu 2,01%, până la prețul de 1,66 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin peste 200.000 de lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
dividende
rascumparari
bursa