Președintele SIF Banat Crișana (SIF1), Bogdan Drăgoi, spune că a reușit să-și îndeplinească obiectivul de a obține profit fără a vinde din activele deținute. Este o politică ce pare a fi asumată de toate SIF-urile.
Spre deosebire de Fondul Proprietatea (FP), care vinde într-un ritm susținut activele deținute pentru a returna cash către acționari la cererea a acestora, SIF-urile nu au avut niciodată un asemenea mandat, spune președintele SIF1. Conducerile societăților trebuie, astfel, să le consolideze.
SIF Banat Crișana a reușit să obțină un profit net de 81 milioane lei fără a vinde din active, iar acest comportament s-a observat și la celelalte societăți de investiții financiare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Strategia de vânzare agresivă a activelor financiare în scopul obținerii de profit care ulterior să fie distribuit sub formă de dividende nu este considerată cea mai bună de către Drăgoi. „Este riscant acest demers”, spune el. Explicația este că sunt vândute activele mai lichide și mai profitabile, iar ulterior entitatea rămâne neatractivă pe măsură ce a pierdut și sursele sale de cash.
Dividendele generoase au picioare scurte
Alternativa pentru SIF-uri este de a rămâne să aștepte dividende de la societățile din portofoliu. În acest caz, avertizează Drăgoi, „nu poți să ai o politică sustenabilă de dividende”, pentru că nici companiile din portofoliu nu au o politică predictibilă de dividende.
Iulian Stan, vicepreședinte executiv al SIF Transilvania (SIF3), împărtășește ideea că, în cazul în care SIF-urile nu active financiare, așteptările acționarilor trebuie să fie temperate. „Nu se pot susține la nesfârșit politici foarte fierbinți de dividend”, a declarat Stan.