După 2 sesiuni cu corecții severe, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești s-a apreciat ușor, pe fondul unei lichidități consistente.
Cumpărătorii au avut puțină forță să determine măcar un ricoșeu tehnic mai important după puseul de vânzare din zilele precedente. Este contextul în care și la BVB piața a avut un comportament similar, cu o revenire anemică.
Indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,15%, până la nivelul de 17.588,48 de puncte, în ceea ce apare vca o reacție la întâlnirea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) care a funcționat foarte bine de mai m ultze ori ca suport dinamic în actualul trend ascendent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dincolo de acest impas, lichiditatea a fost una semnificativă. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 91,71 milioane lei (18,43 milioane euro), fiind mai mult decât dublu decât valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani care a și adus Bursei locale statutul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare FTSE Russell.
Aceast activitate a fost concentrată pe 4 emitenți, inclusiv Nuclearelectrica (SNN) ale cărei titluri, deși au adunat schimburi de numai 2,84 milioane lei în piața reglementată unde s-au corectat cu 0,54%, până la prețul de 46,20 lei/acțiune, au fost protagonistele singurei tranzacții speciale din piața deal, cu o valoare de 13,80 milioane lei.
Cele mai mari transferuri, de 18,48 milioane lei, le-au cumulat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 2,46%, până la prețul de 31,20 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 24,92 miliarde lei (5,00 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,52%, până la prețul de 19,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,91 milioane lei.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul EnergieiTitlurile Hidroelectrica (H2O) s-au retras cu 0,37%, până la prețul de 133,50 lei/acțiune, pe a 2- activitate de pe segmentul regular, de 15,42 milioane lei. Tot la capitolul de energie, titlurile Romgaz (SNG) au suferit un recul de 5,07%, până la prețul de 5,43 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 10,26 milioane lei, mișcare ce a ntrenat și un declin de 0,92% al indicelui BET-NG.
Dinamica acestui simbol este faptul că în piață s-a revelat că producătorul de gaze naturale are nevoie de împrumuturi mai mari decât se anticipa pentru a-și finanța proiectele de investiții. Consiliul de Administrație a convocat pentru începutul lunii iulie Adunarea Generală a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând propunerile pentru aprobarera contractării unor facilități de credit de la Banca Transilvania și UniCredit Bank, în valoare de 150,00 milioane euro și, respectiv 100,00 milioane euro. De asemenea, Romgaz a a venit cu o rectificare bugetară în scădere, pe fondul unei reduceri drastice a prețului la gazele naturale.
CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului lapteluiÎn oglindă, titlurile Transport Trade Services (TTS) au avut un salt de 4,86%, până la prețul de 25,90 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,41 milioane lei, reacție la convocatorul pentru AGA de la 1 iulie unde pe ordinea de zi figurează propunerea pentru majorarea cu 120,00 milioane lei a capitalului social prin acordarea unei acțiuni gratuite la fiecare titlu deținut. Deși intraday cotația a atins și un maxim de 26,80 lei/acțiune, din punct de vedere tehnic, aceasta s-a oprit la un prag de rezistență dat de o linie de trend descendent, evidențiată pe graficul atașat.
Cel mai nou emitent de la cota BVB, Premier Energy (PE), a câștigat 0,47% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 21,25 lei/acțiune o sesiune în care au adunat volume echivalente cu 4,29 milioane lei. Pe același segment, titlurile OMV Petrom (SNP) au alunecat cu 0,07% sub referință, până la prețul de 0,7025 lei/acțiune, în contextul unor tranzacții de 2,97 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTOTranzacții cu puțin peste pragul de 2 milioane lei am mai consemnat pe 3 simboluri, care toate au consemnat aprecieri: +1,80%, până la prețul de 5,10 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), +1,76%, până la prețul de 1,1550 lei/acțiune, pentru titlurile Aquila Part Prod Com (AQ) și +0,34%, până la prețul de 0,8930 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE).
Un avans mic, +0,26%, l-au avut și titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au închis ședința la prețul de 0,4630 lei/acțiune. În neclintire pe referința de joi de 67,00 lei/acțiune au terminat ziua și titlurile Digi Communications (DIGI). Ultimii 2 emitenți au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei.