Un val de vânzări pe bursele mari readuce lichiditatea la BVB

Un val de vânzări pe bursele mari readuce lichiditatea la BVB

Sursa foto: Engdao Wichitpunya / dreamstime.com

scris 28 oct 2020

Pe bursa românească am consemnat o activitate de tranzacționare aproximativ dublă față de media ultimelor săptămâni, investitorii reacționând la atingerea unor noi niveluri de preț mai coborâte în contextul unui impuls descendent pe piețele dezvoltate de acțiuni.

O etapă marcată de lichiditate slabă de la Bursa de Valori București a fost ruptă de turbulențe în piețele financiare internaționale, unde investitorii au trecut la vânzări agresive pe fondul temerilor alimentate că noile rate de infectare cu noul coronavirus vor întârzia revenirea economică. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange testează minimele de la jumătatea verii, ceea ce a antrenat un val de ieșiri de pe activele de risc.

Urmărește-ne și pe Google News

Impactul s-a resimțit și în Europa, unde tabloul bursier de astăzi a fost de un „roșu aprins”: -3,49% pentru indicele Euro Stoxx 50, -2,55% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,37% pentru indicele CAC40 de la Paris, -4,17% pentru indicele DAX30 din Germania, -4,66% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -2,69% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Bittnet Systems aduce la bursă acțiuni preferențiale. Compania cheamă acționarii să valideze investițiile recente, inclusiv un plasament în noul nume al pieței de capital, Safetech CITEȘTE ȘI Bittnet Systems aduce la bursă acțiuni preferențiale. Compania cheamă acționarii să valideze investițiile recente, inclusiv un plasament în noul nume al pieței de capital, Safetech

La BVB, suflul din Europa s-a resimțit în primul rând pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au suferit un recul de 2,23%, până la prețul de 1,9260 lei/acțiune, pe transferuri de 10,10 milioane lei. Acestea au tras în jos întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,35% și indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,32%, până la nivelul de 8.668,45 puncte, așa cum  se vede pe graficul atașat.

Un val de vânzări pe bursele mari readuce lichiditatea la BVB

Este o trecere sub reperele de dinainte de promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, într-o tendință negativă pe termen scurt care a fost subliniată de Profit.ro încă de luni, având ca bază argumente de ordin tehnic.

Este un declin care vine pe volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 74,42 milioane lei (15,26 milioane euro), la acestea contribuind și o tranzacție de tip deal în valoare de 23,89 milioane lei cu 19,50 milioane acțiuni SIF Moldova (SIF2) reprezentând 1,97% din capitalul social al societății. O caracteristică a acestei sesiuni o reprezintă și dispersia mai bună a lichidității pe mai multe simboluri.

SIF-ul decapitat – singurul emitent din structura indicelui BET-FI care are profit la 9 luni CITEȘTE ȘI SIF-ul decapitat – singurul emitent din structura indicelui BET-FI care are profit la 9 luni

Cu o zi înainte de publicarea rezultatelor financiare, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat agresiv, cu 2,28%, până la prețul de 0,3220 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a ședinței, de 4,84 milioane lei. Sub acest impact, indicele energetic BET-NG au coborât cu 1,12%.

Din structura sa, au fost și acțiuni care au avut închideri favorabile: +1,79%, până la prețul de 285,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi pentru Transgaz (TGN) și +1,35%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe transferuri de 3,00 milioane lei pentru titlurile Electrica (EL).

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 2,21%, până la prețul de 26,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,24 milioane lei și titlurile Transelectrica (TEL) au avut un declin de 2,10%, până la prețul de 23,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,86 milioane lei.

Cumpărătorul activelor CEZ din România a strâns 6 miliarde euro de la investitori în mai puțin de un an de la înființare. Ce a mai cumpărat CITEȘTE ȘI Cumpărătorul activelor CEZ din România a strâns 6 miliarde euro de la investitori în mai puțin de un an de la înființare. Ce a mai cumpărat

Interesul a revenit și pe segmentul fondurilor închise de investiții, al cărui indice sectorial BET-FI a supraperformat pieței, cu o închidere cu 0,50% sub referință, la nivelul de 39.508,07 puncte. Cel mai important titlu de la această categorie, Fondul Proprietatea (FP), a staționat la prețul de 1,3100 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,84 milioane lei. Cotația este susținută în această perioadă de anunțul emitentului privind depunerea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a unei documentații pentru o ofertă publică de răscumpărare care ar urma să fie derulată pentru un număr de până la 165,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,28% din capitalul social.

În afară de schimbul din piața deal cu acțiuni SIF Moldova, alte 2 SIF-uri au atras atenția investitorilor în piața reglementată. Astfel, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat cu 0,89%, până la prețul de 0,6800 lei/acțiune, pe transferuri de 1,87 milioane lei și titlurile SIF Transilvania (SIF3) au stagnat la prețul de 0,3300 lei/acțiune, pe o activitate de 1,51 milioane lei.

În pofida raportării la 9 luni care indică o majorare de 78,50% a profitului net, la 68,28 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au corectat cu 3,70%, până la prețul de 0,4170 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,59 milioane lei.

Schimburi cu puțin mai mari, de 1,74 milioane lei, am mai consemnat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au scăzut cu 2,48%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune.

Interesul sporit al investitorilor nu s-a mărginit numai la acțiuni, tranzacții de aproape 5 milioane lei realizându-se și pe segmentul titlurilor de stat, ponderea deținând-o emisiunea în euro scadentă în anul 2025 (R2508AE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz