Un nou impuls pentru indici la bursă. Investitorii își fac din nou curaj că taxa pe activele bancare nu va fi aplicată

Un nou impuls pentru indici la bursă. Investitorii își fac din nou curaj că taxa pe activele bancare nu va fi aplicată

Sursa foto: Tuncdindas / dreamstime.com

scris 21 feb 2019

Pe fondul unor volume în ușoară creștere și în contextul unei aprecieri peste medie a acțiunilor bancare, indicii principali au urcat cu aproape 1,4%. „Este ceva optimism în piață”, spune un broker.

Mutări în piața deal și aprecieri de amplitudine ceva mai mare pe acțiunile tradițional preferate de nerezidenți au adus o sesiune intersantă la BVB la capătul căreia indicele principal a închis la cea mai mare valoare de la picajul din decembrie precipitat de ordonanța-șoc având prevederi drastice pentru mediul corporativ.

Urmărește-ne și pe Google News

„Un pic mai bine”, a caracterizat pentru Profit.ro momentul Simion Tihon, broker la Prime Transaction, menționând că și volumele au fost în urcare, chiar dacă s-au situat sub reperul de 10 milioane de euro. Într-adevăr, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 43,84 milioane lei (9,22 milioane euro), peste o cincime din această activitate de tranzacționare fiind totuși reprezentată de un transfer din piața deal, cu 8,17 milioane acțiuni SIF Muntenia (SIF4), echivalentul a 1,01% din capitalul social al societății. Efectuat la prețul de 1,1400 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la valoarea de 9,31 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrie CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrie

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,37%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,38%, până la nivelul de 7.856,01 de puncte. Cotația s-a oprit pe retragerea Fibonacci de 50% aplicabilă întregului impuls descendent de la cumpăna dintre ani. Tendința pe termen scurt este puternică, indicele acțiunilor lichide de la cota BVB fiind susținut de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Un nou impuls pentru indici la bursă. Investitorii își fac din nou curaj că taxa pe activele bancare nu va fi aplicată

Mișcarea de revenire a fost susținută și astăzi de aprecieri peste media pieței a acțiunilor bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 2,27%, până la prețul de 1,9280 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,37 milioane lei. „Este ceva optimism în piață”, spune Tihon de la Prime Transaction care punctează că investitorii iau în calcul tot mai mult că vor fi operate modificări asupra taxei pe activele financiare ale băncilor astfel încât acestea să nu afecteze foarte mult bilanțul instituțiilor de credit.

Așa se explică și saltul de 3,03%, până la prețul de 12,26 lei/acțiune al titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD), pe fondul unor schimburi în piața reglementată de 2,45 milioane lei. Un ordin ceva mai mare chiar a aruncat până la orele prânnzului cotația pe un maxim intraday de 12,74 lei/acțiune, unde era cu peste 7% peste referință.

Pe piața deal, 4 tranzacții speciale au însumat valoarea de 4,91 milioane lei, dintre care ultima a fost realizată la prețul de 11,74 lei/acțiune, cu 1,34% sub referință.

Un nou impuls pentru indici la bursă. Investitorii își fac din nou curaj că taxa pe activele bancare nu va fi aplicată

„În lipsa unor declarații, în lipsa unor probleme venite din spațiul public, piața începe ușor-ușor să recupereze”, explică actualul context Tihon. Nu este o revenire pe linie. Spre exemplu, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,21 milioane lei, titlurile Purcari Wineries (WINE) au suferit un declin de 0,27%, până la prețul de 18,70 lei/acțiune. Producătorul de vinuri din Republica Moldova a venit săptămâna trecută cu rezultate anuale preliminare în creștere, respectiv venituri de 169 milioane lei, cu 19% mai mari decât în 2017 și un câștig net majorat cu o treime, de 40 milioane lei.

În staționare la prețul de 32,00 lei/acțiune au închis cele mai lichide titluri de astăzi, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat tranzacții de 6,18 milioane lei. La același capitol energetic, titlurile Electrica (EL) au avut un salt de 2,42%, până la prețul de 11,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,08 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 1,01%, până la prețul de 0,3485 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,92 milioane lei, într-o zi în care la Londra țițeiul de tip Brent s-a menținut în zona maximelor ultimelor 3 luni, de 67,00 dolari/baril.

În ansamblu, ziua a fost neconludentă pentru piețele bursiere europene, cu închideri divergente la nivelul indicilor continentali și regionali: +0,13% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,85% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,00% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,26% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,86% pentru indicele PX de la Praga.

Sectorul fondurilor închise de investiții de la BVB a subperformat pieței, cu un avans de 0,39% al indicelui BET-FI care a închis la nivelul de 35.159,75 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 1,14% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,8900 lei/ac’iune o sesiune în care au adunat schimburi de 1,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif muntenia
prime transaction
simion tihon