Consiliul de Administrațieal SIF Oltenia a suplimentat ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor din 12 octombrie cu punctele venite din partea SIF Banat Crișana și Certinvest, inclusiv acelea care solicită atragerea răspunderii și revocarea unor administratori și încetarea mandatului de director general al lui Tudor Ciurezu. Săptămâna trecută, o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) dispunea obligativitatea completării convocatorului în termen de 5 zile.
După pierderea, în această primăvară, a conducerii SIF Transilvania (SIF3) de către Mhai Fercală, cel care de peste un sfert de veac deținea șefia cu SIF-ului de la Brașov, este rândul altui președinte de SIF să fie la un pas să-și piardă poziția. SIF Oltenia (SIF5) are pe ordinea de zi a unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor de peste 2 săptămâni puncte care pot duce la îndepărtarea lui Tudor Ciurezu, cel care-și leagă numele de acest SIF încă din perioada privatizării de masă și care a construit pentru societate cel mai lichid portofoliu dintre emitenții de la această categorie.
Un vot de la o AGA din primăvara anului 2019, dar și tergiversări ale actualei conduceri pentru introduce puncte pe ordinea de zi trădează faptul că Ciurezu ar fi pierdut majoritatea voturilor în defavoarea contestatarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) și fondurile Certinvest. Adunarea Generală a Acționarilor din 12 octombrie ar urma să tranșeze un război de uzură și pentru care Ciurezu a evitat, în mod repetat, o confruntare decisivă în care să fi fost covârșit numeric în structura de acționariat.
CITEȘTE ȘI Investitorii la bursă ar putea scăpa de Declarația Unică. Premierul vrea "simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail", măsură cerută de reprezentanții pieței de capitalConsiliul de Administrație a introdus pe ordinea de zi puncte solicitate de acționari din zona contestatarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1) care ar urma să conducă la schimbarea conducerii societății cu sediul la Craiova. Mutarea vine după o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care a dispus ca boardul să completeze convocatorul în termen de 5 zile.
Astfel, pe ordinea de zi vor figura atragerea răspunderii administratorilor pentru contractarea unui credit pe termen scurt la Banca Transilvania în vederea acordării de dividende pentru 5 administratori, respectiv președintele Ciurezu, Anina Radu, carmen Popa, Nicolae Stoian și Cristian Busu, aceleași nume, cu excepția ultimului fiind și la un punct care solicită revocarea lor. De asemenea, către finalul AGA este programat și un vot pentru încetarea mandatului de director general al lui Ciurezu.
Adunarea Generală a Acționarilor se prefigurează a se desfășura în momente de tensiune faă de cele 2 tabere. Acest lucru este trădat de propunerile concurente pentru secretariatul de ședință și comisiei de numărare a voturilor, localnicilor, contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4) contrapunându-l pe avocatul Marcel Gheorghe.
Ordinea de zi este încărcată întrucât societatea vizează o clarificare a echiivocului apărut în aprilie când 2 AGA concurente, una în sală și una pe trotuar în fața societății, au condus la rezultate diferite. Puncte pentru revocarea hotărârilor respective sunt supuse din nou votului acționarilor, la fel care și acordarea dividendului de 0,10 lei/acțiune, deja distribuit.
Conflictul dintre SIF-uri s-a precipitat începând cu primăvara anului trecut, într-un context în care lichidizarea portofoliului SIF Oltenia prin înstrăinarea pachetului de 6,29% din acțiunile BCR către Erste a adus pe bilanțul societății 140 de milioane de euro asupra cărora au fost dispute cum să fie administrați din punctul de vedere al procedurilor și deciziei instituționale.