Deși activele fondurilor de obligațiuni au afectat în ansamblu industria locală de asset management, numărul clienților și investițiile indirecte în acțiuni înregistrează creșteri la nivel anualizat.
Inflația și presiunile pe dobânzi se răsfrâng negativ asupra investițiilor realizate indirect de români prin intermediul fondurilor deschise. Acestea raportează pentru primul trimestru active totale de 22,21 miliarde lei, în scădere cu 12,31% față de cele de 25,33 miliarde de la sfârșitul anului trecut.
Impactul negativ este pe segmentul fondurilor care se axează pe plasamentele în instrumente cu venit fix și care afișează un declin anualizat de 20% conform datelor centralizate de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).
CITEȘTE ȘI TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit„Este un trend în care dobânzile sunt în creștere, în care titlurile de stat și obligațiunile marcate la piață de marea majoritate a administratorilor au valori puțin mai scăzute”, a explicat șocul Horia Gustă, președinte al Asociației în cadrul unui eveniment organizat la Bursa de Valori București. El afirmă că românii nu ar trebui să se grăbească să marcheze aceste scăderi pentru că odată ce trendul de majorare a dobânzilor se va fi oprit undeva în ultima parte a acestui an sau în 2023, atunci fondurile de investiții își vor întoarce curbele de randament.
Declin activelor este dat în mare parte de impactul negativ în portofoliu al obligațiunilor și nu reprezintă neapărat o pierdere a apetitului investițional al românilor. Dimpotrivă, clienții sunt din punct de vedere numeric cu 21,4% mai mulți la o bază de raportare anualizată. La T1 a fost atins un nou record de aproape 457.000 de investitori înregistrați, dar și luna aprilie a adus clienți noi.
„Fondurile de multiactive și fondurile pe acțiuni sunt în continuă creștere”, arată partea plină a paharului Gustă de la asociația de profil. Astfel, creșterea anualizată este de 45% pe segmentul acțiuni și de 48% pentru fondurile multiactive. Aceasta include și aprecierea portofoliilor de acțiuni ale fondului în ultimele 3 trimestre dintr-un an 2022 în care indicele BET-TR care include și dividendele încasate de la companiile cu cele mai lichide acțiuni românești a avut o creștere de 40%.