Tranzacțiile cu titluri de stat, jumătate din rulajul de la BVB

Tranzacțiile cu titluri de stat, jumătate din rulajul de la BVB

Ministerul Finanțelor Publice, emitentul preferat astăzi de investitorii de la BVB.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 mai 2016

La reluarea tranzacțiilor după Paște, activitatea de la Bursa de Valori București a fost dominată de transferurile cu titluri de stat, acestea ridicându-se la 33,13 milioane lei.

„Hristos a Înviat!” „Adevărat a Înviat!” Așa și-au spus brokerii din România care au reluat astăzi activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București întreruptă pentru Sărbătorile Pascale. Și nu a fost o zi tocmai modestă din punctul de vedere al volumelor.

Rulajul total al pieței a fost de 67,54 milioane lei (15,05 milioane euro). Ar fi fost una dintre cele mai bune sesiuni bursiere din acest an, însă nu toate aceste schimburi au fost în piața reglementată de acțiuni. De fapt, numai două transferuri cu titluri de stat au asigurat jumătate din tranzacțiile pieței, respectiv 33,13 milioane lei (7,38 milioane euro).

Au fost schimbate 2.000 de titluri ale unei emisiuni a Ministerului Finanțelor Publice cu scadența pentru iulie 2017, în valoare de 22,14 milioane lei și alte 2.000 de titluri dintr-o emisiunea cu maturitate în februarie 2025, suma acestei tranzacții fiind de 10,98 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul Proprietatea și Romgaz, protagoniste atât în piața reglementată, cât și pe segmentul deal

Instituționalii au acaparat așadar piața, dacă avem în vedere și transferurile de 7,44 milioane lei din piața deal. Tranzacții speciale în valoare de 5,71 milioane lei au fost realizate cu 6,13 milioane titluri Fondul Proprietatea (FP), în timp ce pe Romgaz Mediaș (SNG) a fost un schimb cu 75.000 de titluri la prețul de 23,00 lei/acțiune, cu 2,13% sub referință, valoarea acestei tranzacții fiind de 1,72 milioane lei.

Cei doi emitenți au fost și în centrul celor mai multe schimburi din piața reglementată. Titlurile Romgaz au însumat transferuri de 7,79 milioane lei într-o zi în care au scăzut cu 3,19% față de ședința precedentă, până la prețul de 22,75 lei/acțiune.

Intraday, titlurile Romgaz au atins și un nivel de 22,45 lei/acțiune, cu numai trei pași de cotare peste minimul istoric la închidere de 22,30 lei/acțiune consemnat în ședința de la BVB din data de 20 ianuarie.

Acțiunea se află încă sub impactul știrii potrivit căreia E.ON Energie România a reziliat un contract în valoare de 281,37 milioane lei cu producătorul de gaze naturale, dar și sub presiunea unor vânzători din rândul investitorilor care au cumpărat speculativ, la prețul de 24,00 lei/acțiune, titluri înstrăinate de Fondul Proprietatea prin plasamentul accelerat cu 22,54 milioane titluri, reprezentând 5,85% din capitalul social al producătorului de gaze naturale.

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

Titlurile Fondul Proprietatea s-au depreciat cu 0,67%, până la prețul de 0,743 lei/acțiune, pe volume de  4,43 milioane lei. O susținere importantă la cumpărare pe acest emitent vine chiar din partea programului de răscumpărări derulat de Fond. Potrivit anunțului furnizat astăzi către piață prin intermediul portalului bvb.ro, FP a achiziționat la București săptămâna trecută un număr de 6,94 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 5,22 milioane lei. Acestora li se adaugă răscumpărări de peste 113.000 dolari realizate la Londra prin intermediul certificatelor de depozit GDR având activ suport titluri ale Fondului.

Principalii indici, la minimele ultimelor 2 luni

Cu un procentaj important în structura indicilor, declinul pe titlurile Romgaz și Fondul Proprietatea au influențat negativ parcursul pieței. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a coborât cu 0,65%, până la nivelul de 6.405,92 puncte, cel mai scăzut din ultimele 2 luni. Indicele compozit BET Plus a suferit un declin de 0,64%.

Indicele energetic a coborât cu 0,50% și ar fi fost numai marginal sub referință fără căderea abruptă a titlurilor Romgaz în condițiile în care acțiunile Electrica (EL) au urcat cu 0,16%, până la prețul de 12,22 lei/acțiune, pe fondul unui rulaj de 1,55 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au crescut cu 1,88%.

Indicele financiar BET-FI a pierdut 1,46%, închizând la valoarea de 26.301,02 puncte. Este efectul resimțit al scăderii cu 2,91% a titlurile SIF Transilvania (SIF3), pe volume echivalente cu 1,19 milioane lei, în a doua ședință de tranzacționare după Adunarea Generală Extraordonară de bilanț la acest emitent care a dat câștig de cauză actualului Directorat al societății în frunte cu Mihai Fercală.

Acțiunile bancare nu-și regăsesc tendința pozitivă

Titlurile bancare rămân sub spectrul negativ al votării legii dării în plată și al unei perioade de stres la nivelul sistemului bancar european. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au schițat o mișcare de revenire (+1,84%) pe transferuri de aproape 4 milioane lei, însă prețul de închidere de 9,40 lei/acțiune este unul dintre cele coborâte din ultimul an.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV) a suferit un declin de 1,30%, până la prețul de 2,65 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,50 milioane lei. Acțiunea rămâne în plaja de preț din momentul anunțării la jumătatea lunii martie a repartizării profitului record obținut în anul 2015, în cea mai mare parte rezultat din preluarea în condiții apropiate de lichidare a Volksbank.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
fondurl proprietatea
banca transilvania
brd
electrica
transgaz
titluri de stat
bvb