La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit

La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit
scris 28 apr 2016

Acționarii au votat în AGA de bilanț de astăzi de la SIF Transilvania împotriva introducerii votului cumulativ, fapt care menține pentru încă un an actualul Consiliu de Supraveghere care îl susține pe șeful Directoratului Mihai Fercală. Contestatarii care au propus acest punct pe ordinea de zi nu au adunat decât 28% din voturi.

„Vă mulțumesc pentru participare și vă urez un Paște Fericit!” Cu această urare a președintelui Directoratului Mihai Fercală s-a încheiat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la SIF Transilvania (SIF3). Dacă nu apare o surpriză majoră, și Paștele din 2017 îl va prinde pe acesta la șefia SIF-ului, în condițiile în care Consiliul de Supraveghere care îl susține și care nu a putut fi debarcat astăzi mai are un mandat de un an. Este încă o încercare eșuată de înlăturare a lui Fercală dintr-o serie care a marcat în ultimii ani viața SIF Transilvania.

Contestatarii, pe de o parte omul de afaceri Constantin Frățilă și, pe de altă parte grupul Certinvest și cu fostul director în cadrul supraveghetorului pieței Radu Toia, nu au reușit să treacă prin AGOA principiul votului cumulativ. Cu 58,62% voturi „împotrivă” și numai 28,03% „pentru” această variantă a fost respinsă, ceea ce a făcut imposibilă trecerea la următorul punct pe ordinea de zi, respectiv alegerea membrilor unui nou Consiliu de Supraveghere. Este practic raportul de forțe dintre șeful de 20 de ani al SIF-ului și contestatarii săi la acest moment.

„Să fiu sincer, am votat cu Fercală”, a spus pentru Profit.ro șeful unei case de brokeraj prezent la AGA de astăzi. „Nu de fiecare dată când au fost schimbări a fost spre binele acționarilor”, și-a argumentat el decizia.

După distribuția voturilor este clar că au fost și fonduri de investiții care au preferat actualul status-quo și au votat împotriva punctului de pe ordinea de zi care a exclus posibilitatea alegerii unui nou Consiliu de Supraveghere. „Sunt oameni responsabili. Își protejează plasamentele pe care le au în SIF Transilvania”, a declarat Fercală pentru Profit.ro. El are un cuvânt bun și despre micii investitori care au votat în favoarea sa: „Acești cuponari sunt foarte responsabili”.

Urmărește-ne și pe Google News

Cuponarii au fost cu Fercală

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din discuțiile noastre cu micii acționari prezenți, într-adevăr aceștia erau susținători ai actualei conduceri. „Cred că se va prăbuși și SIF Transilvania dacă îl schimbă pe Fercală”, spunea nici mai mult nici mai puțin un acționar cu o deținere de 56.000 de titluri (aproximativ 14.500 de lei la prețul de închidere de ieri al titlurilor cu simbolul SIF3).

Șeful SIF Transilvania, Mihai Fercală, amendat de ASF cu 3.000 de lei pentru informarea deficitară a investitorilor CITEȘTE ȘI Șeful SIF Transilvania, Mihai Fercală, amendat de ASF cu 3.000 de lei pentru informarea deficitară a investitorilor

„Vor să abată apele”, zice despre contestatari și Costică, deținător a 9.000 de acțiuni (echivalent 2.340 lei). Mai are în familie 4 membri care au acțiuni SIF Transilvania și au votat prin corespondență. Toți cu Fercală. Pare a fi și chestiune de mândrie locală. „Noi suntem brașoveni!”, spune el. Existența SIF Transilvania la Brașov este o ultimă consolare - dacă nu o răzbunare - pentru platforma industrială distrusă. „Facem parte dintr-o generație care nu apuca să mănânce când ajungea acasă, că ne chema înapoi la serviciu”, mai spune Costică.

Randamentul dividendului este de 10%, dar acționarii nu sunt entuziasmați

Punctele de pe ordinea de zi principale propuse de conducere au trecut cu două treimi din voturi, respectiv rezultatele auditate pe 2015 și descărcarea de gestiune a executivului, bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.

Propunerea pentru repartizarea din câștigul aferent exercițiului financiar anterior prin distribuirea unui dividend brut de 0,02653 lei/acțiune a fost cotată cu peste 87% din voturile celor 48% acționari prezenți. Având la prețul de ieri de la BVB un randament net de 9,69%, dividendele au data plății pe 28 octopmbrie după ce o propunere de urgentare a repartizărilor pentru luna iunie din partea grupului de contestatari a fost respinsă cu 50,55% din voturi.

De asemenea, un procent de 50,53% din voturile exprimate a fost împotriva propunerii ca în fiecare an să fie derulate programe de răscumpărare pentru aproximativ 2-5% din titluri urmate de reducerea de capital social prin returnarea aporturilor la acționari.

Dacă iei pulsul la nivelul micilor acționari prezenți, nu sunt mulțumiți cu nivelul dividendelor. „La 2.000 de acțiuni îmi dau 28 de lei. Ce-i asta?!, spune un Valeriu. A lucrat la IAS și la Gostat pe timpul lui Ceaușescu. „Ce vremuri bune erau!...”, ne spune. Nu i-a mers rău nici în anii ’90, când și-a fondat societăți comerciale după ce „a pus mâna” pe două puncte de vânzare ale unui IAS. „Așa era atunci”, zâmbește. Acum le-a închis și s-a pensionat.

AGA trece problemele rămân

Se anunța a fi o AGA de bilanț cu scântei, cu lupte între două tabere. Nu a fost. Doi participanți au adus în discuție „omul în haină roșie”. Este vorba de Constantin Frățilă, fost arbitru de fotbal, acum acționar cu 5% la SIF Transilvania. El a propus pe loc atragerea răspunderii Directoratului. Nu a fost acceptat ca punct pe ordinea de zi, deși legislația prevede că ai dreptul o dată pe an la o propunere ad-hoc. Argumentul conducerii de ședință a fost acela că este un punct asupra căruia nu pot vota cei care au optat pentru votul prin corespondență. Nu mai puțin de 28% din voturi au fost exprimate altfel, în timp ce acționari concentrând 20% din titluri chiar au fost în sală.

Repede s-a trecut și peste problema comisiilor de numărare și a conducerii ședinței. Încă de la început, Fercală a propus un vot pentru o variantă mixtă a celor două propuneri. S-a votat concomitent pe câte 3 buletine de vot, astfel încât operațiunea de votare și numărare a durat doar ceva mai mult de 2 ore.

Standardele de contabilitate s-au schimbat, discount-urile la SIF-uri rămân CITEȘTE ȘI Standardele de contabilitate s-au schimbat, discount-urile la SIF-uri rămân

Dezbateri nu au fost pe temele propuse de contestatari. „Problemele pe care le-am semnalat persistă și asșteptăm îmbunătățiri”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Rusu, fost director de investiții al fondurilor Certinvest și unul dintre candidații la Consiliul de Supraveghere în cazul în care acționarii ar fi optat pentru varianta votului cumulativ.

„Din păcate, nu s-au discutat problemele companiei. Discuția a fost derizorie și nu pe teme de interes pentru acționarii SIF Transilvania”, spune și Radu Toia, care a fost vicepreședinte executiv al societății pentru o perioadă de numai 3 luni înainte de a fi îndepărtat de Fercală.

Cu câteva zile înainte de AGA cei doi, împreună cu Cristian Micu, director la NBG Securities și membru în Consiliul de Administrație al BVB, au redactat un punct de vedere care contesta managementul actual. Ajustările abrupte ale raportărilor privind veniturile și profiturile, rezervele auditorului și încercările de a bloca discutarea performanței managementului de către acționari sunt principalele elemente imputate de către cei trei semnatari lui Fercală.

La sfârșitul AGA, învingătorul de astăzi primește un telefon de felicitare de la un președinte de SIF chiar în timpul scurtului nostru interviu. Ne spune că a purtat o corespondență intensă cu președinții celorlalte SIF-uri, interesate de posibilitatea existenței precedentului unui alegerii CA prin vot cumulativ. „Este ilegală pentru SIF-uri și cele două burse, unde sunt limite de deținere”, spune. Este un principiu inventat de americani pentru cazuri în care acționarul majoritar taie și spânzură, însă este inadecvat în cazul SIF. Aceasta creează cadrul ca un grup de acționari controlând 5% din titluri să puină mâna pe un SIF. „Ar fi anormal.”

Conducerile SIF-urilor tremură la ideea votului cumulativ

Explicația lui Fercală pentru votul favorabil din partea cuponarilor este aceea că ei mai primesc bani de la SIF Transilvania, în timp ce alte companii incluse în programul de privatizare în masă s-au făcut praf. Este interesant că o regăsisem cu numai câteva minute înainte la un acționar.

Gheorghe a câștigat bine în cariera sa de cercetător pentru platformele de la Steagul Roșu și Tractorul din Brașov, iar la jumătatea anilor ’90 a cumpărat certificate de privatizare și cu ele a luat acțiuni la Argus Constanța (URAG), Siretul Pașcani (SRT) și Favior Orăștie. „Singurii care mi-au mai dat ceva au fost Argus”, spune el. Titlurile SIF Transilvania le-a dobândit de la mama sa  prin moștenire și este surprins că repartizează câștiguri. Are doi copii, unul medic și altul informatician. Le spune să nu se bazeze pe pensia de la stat și să economisească de pe acum. Le recomandă însă case, aur și nu acțiuni pentru că dau dividende mici. „Au devenit la fel de nerentabile ca băncile”, zice.

Recuzita se strânge repede. Un prieten mă întreabă cine a câștigat. Îi răspund pe mesaj: „Fercală en fanfare”. „Mă crezi că nu am avut nicio îndoială?”, vine replica.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
mihai fercala
actionari
bursa
certinvest
bvb