Tranzacție în valoare de 88 milioane lei cu 2% din acțiunile Transgaz la BVB. Principalele evoluții bursiere

Tranzacție în valoare de 88 milioane lei cu 2% din acțiunile Transgaz la BVB. Principalele evoluții bursiere
scris 30 oct 2018

La Bursa de Valori București am consemnat o sesiune de corecții ușoare, însă principalul eveniment a fost pe piața deal, unde au fost schimbate acțiuni reprezentând peste 2% din capitalul social al transportatorului de gaze naturale Transgaz.

Participanți la Profit Energy.forum organizat în această săptămână au declarat că România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar interesul pentru acest segment al investitorilor s-a văzut pe bursă unde titlurile companiilor Romgaz Mediaș (SNG), OMV Petrom (SNP) și Transgaz (TGN), cu activitate relevantă în domeniu au avut evoluții importante ca dinamică de preț și volume.

Urmărește-ne și pe Google News

Și ședința de tranzacționare de astăzi a fost în aceeași notă, cu o tranzacție majoră pe titlurile Transgaz. În piața deal a fost realizat un transfer special cu aproximativ 251.000 de acțiuni ale transportatorului de gaze naturale, reprezentând 2,14% din capitalul social. Efectuat la prețul de 350,00 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 88 milioane lei. Este cea mai relevantă de activitate de tranzacționare pe acest emitent, în ultimii 6 ani, în doar o sesiune în piața reglementată mai fiind schimbate abia a 3-a parte din volumul tranzacției de tip deal de azi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ OMV amână decizia de investiție în gazele din Marea Neagră. CEO: Legea offshore a fost votată prea târziu și ne restricționează vânzările. Detalii la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV amână decizia de investiție în gazele din Marea Neagră. CEO: Legea offshore a fost votată prea târziu și ne restricționează vânzările. Detalii la Profit Energy.forum

Spre comparație, pe segmentul regular, titlurile Transgaz abia au adunat transferuri de 500.000 de lei. La prețul tranzacției deal se ridică la 4,12 miliarde lei (882,88 milioane euro). Compania a anunțat astăzi semnarea unui contract în valoare de 23,13 milioane lei, cu Electrocentrale București, societate aflată în insolvență, pentru prestarea serviciilor anuale de transport gaze naturale în intervalul 1 octombrie 2018 – 1 octombrie 2019.

Este un interes în piață față de companiile de stat din domeniul energiei, iar Robert Burlan, Head of Investment la Raiffeisen Asset Management, explică faptul că investitorii sunt atenți la contribuția acestor societăți la cuantumurilor ridicate ale dividendelor distribuite de emitenții din structura indicelui BET.

Nu neapărat toate tranzacțiile raportate reprezintă schimburi efective de pachete între jucători active. Spre exemplu, transferurile cu 8,35% din acțiunile Conpet Ploiești (COTE), celălalt transportator energetic de la cota BVB, nu au reprezentat altceva decât o mutare a pachetelor deținute de administratorul de fonduri sectoriale pe entitatea sa activă în Marea Britanie, de pe vehiculul său financiar înregistrat în insulele Bermude.

Un fond speculativ bazat pe criptomenede și CEO-ul său trebuie să plătească 2,5 milioane de dolari pentru fraudă CITEȘTE ȘI Un fond speculativ bazat pe criptomenede și CEO-ul său trebuie să plătească 2,5 milioane de dolari pentru fraudă

Fără această tranzacție excepțională cu acțiuni Transgaz, sesiunea bursieră arată mult mai puțin interesantă, cu un rulaj de numai 15,89 milioane lei în piața reglementată și cu oscilații modeste la nivelul indicilor.

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,20%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,18%, până la nivelul de 8.489,68 puncte. Așa cum semnala încă de ieri Profit.ro, din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip apare ca blocat temporar între mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci.

Tranzacție în valoare de 88 milioane lei cu 2% din acțiunile Transgaz la BVB. Principalele evoluții bursiere

Cele mai mari transferuri pe piața regular, însumând 6,44 milioane lei, au fost efectuate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 0,43%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune. Pe același emitent în piața deal au fost realizate și o tranzacții speciale în valoare de 2,34 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,11%, până la prețul de 0,9430 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,74 milioane lei. Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi „roșie”, ceea ce a tras în jos și indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, care după un declin de 0,57% a închis la nivelul de 35.973,43 de puncte.

Indicele energetic BET-NG a subperformat, de asemenea, pieței, dar a avut un recul mai atenuat decât cel al indicelui financiar, de 0,28%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom, a pierdut 0,39% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3800 lei/acțiune, pe transferuri de 1,35 milioane lei. Pe tranzacții apropiate, de 1,29 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au alunecat cu 0,15% sub referință, la prețul de 34,05 lei/acțiune.

Pe contrasens! Aprecieri pentru acțiunile Sphera și TeraPlast

Schimburi de 1,63 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care și-au continuat parcursul de revenire, cu un avans de 0,91%, până la prețul de 22,20 lei/acțiune.

Este o sfidare a unei zile „roșii”, influențată și de evoluția prepondenderent negativă la nivel european: -0,25% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,67% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,22% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,42% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,90% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,93% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,51% pentru indicele PX de la Praga.

Tot pe contrasens față de restul pieței, cu o apreciere de 2,94%, s-au aflat titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au închis la prețul de 0,3500 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproape 429.000 de lei. Este o mișcare susținută de rezultatele companiei. Grupul TeraPlast a realizat în primele 9 luni ale acestui an un profit net de 22,29 milioane lei, în creștere cu 40,01% față de perioada similară din 2017, în condițiile unei dublări a cifrei de afaceri la 590,48 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
conpet
bvb
bursa
transgaz
fondul proprietatea
banca transilvania
romgaz
omv petrom