Proprietarul Provident Financial, cel mai mare angajator britanic în România, avertizează că operațiunile sale vor fi afectate de noile reguli BNR privind îndatorarea. Acțiunile au căzut cu peste 5%

Proprietarul Provident Financial, cel mai mare angajator britanic în România, avertizează că operațiunile sale vor fi afectate de noile reguli BNR privind îndatorarea. Acțiunile au căzut cu peste 5%
scris 19 oct 2018

Acțiunile International Personal Finance (IPF), cel mai mare angajator britanic în România, s-au depreciat puternic pe bursa londoneză joi, după ce grupul a avertizat că operațiunile din România și Polonia vor fi afectate negativ de noi regulamente privind îndatorarea persoanelor fizice și taxarea companiilor, anunțate în premieră de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Proprietarul Provident Financial România, companie specializată în acordarea de împrumuturi la domiciliu, a raportat o creștere de 6% a creditelor acordate în trimestrul al treilea, însă a avertizat investitorii că estimează o scădere a volumelor în România, în urma limitării gradului de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile IPF s-au depreciat cu 5,69% pe bursa londoneză joi după-amiază, până la prețul de 2,0711 lire sterline pe unitate.

ULTIMA ORĂ BNR a votat limitarea gradului de îndatorare la creditele acordate persoanelor fizice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR a votat limitarea gradului de îndatorare la creditele acordate persoanelor fizice

Banca Națională a României (BNR) a votat, miercuri, limitarea gradului maxim de îndatorare la 40% pentru creditele în lei și la 20% pentru împrumuturile în euro, informație anunțată în premieră de Profit.ro, noile plafoane urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2019.

“Ca urmare, estimăm o reducere a volumelor vânzărilor”, este mesajul IPF.

În cazul adoptării versiunii actuale a inițiativei parlamentare privind plafonarea dobânzii la credite, care prevede o dobândă anuală efectivă de maxim 18% pentru creditele acordate de instituțiile financiare nebancare, grupul britanic estimează un impact substanțial asupra afacerii din România.

Profit.ro a relatat, recent, că instituțiile financiare nebancare (IFN) ar fi cele mai afectate de plafonarea dobânzilor la credite, discutată în Parlament. Plafonul de 18% la creditele de consum ar scoate din afaceri majoritatea companiilor care acordă credite pe termen scurt și foarte scurt, așa că reprezentanții firmelor încearcă să-i convingă pe cei ai poporului să pună un plafon rezonabil.

“Dacă va fi aplicată în forma curentă, inițiativa va avea un efect advers substanțial asupra afacerii din România”, potrivit grupului britanic.

Miliardarul ceh Petr Kellner, cu afaceri în România, negociază vânzarea Air Bank către Moneta Money Bank, care va deveni a 3-a cea mai importantă bancă din Cehia. Fostul șef al BCR, implicat în tranzacție CITEȘTE ȘI Miliardarul ceh Petr Kellner, cu afaceri în România, negociază vânzarea Air Bank către Moneta Money Bank, care va deveni a 3-a cea mai importantă bancă din Cehia. Fostul șef al BCR, implicat în tranzacție

IPF este cel mai mare angajator britanic din România, având peste 4.100 de angajați. Grupul britanic a fost nevoit să încheie contracte de muncă agenților cu care lucra pe contracte de colaborare, după modificarea legislației fiscale în 2015.

Profit.ro a anunțat recent intenția Provident de a intra în România pe nișa asigurărilor până la sfârșitul acestui an, prin intermediul unei companii proprii care va intermedia vânzarea de polițe de asigurare, compania urmând să fie condusă de un fost director de vânzări al Eurolife ERB Asigurări.

În ceea ce privește situația din Polonia, unde Parlamentul dezbate un proiect de lege privind modificarea regimului taxelor, IPF avertizează că adoptarea acestuia în forma actuală va face anumite tranzacții transfrontaliere ineficiente din punct de vedere economic. În plus, grupul se va confrunta cu o rată de taxare efectivă de circa 42% pe piața poloneză în 2019, față de rata de 34% estimată pentru acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
international personal finance
provident financial
limita indatorare
regulament
bnr
plafon dae