Într-o ședință caracterizată de acalmie, în piața deal a fost realizată o tranzacție specială în valoare de 27,26 milioane lei, cu 2,53% din acțiunile SIF Banat Crișana.
La Bursa de Valori București am consemnat astăzi o sesiune de tranzacționare cu deviații mici la nivelul indicilor. Astfel, indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,09%, până la nivelul de 7.953,88 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,15%. „A fost o ședință în contradicție cu piețele externe, unde bursele europene, după un debut timid, au terminat în creștere”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani.
Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip din Europa, a urcat cu 0,81%, potrivit Bloomberg. Pe bursele mature, cel mai important avans, de 1,28%, l-a avut indicele DAX de la Frankfurt, iar indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris s-au apreciat cu 0,68% și, respectiv, 0,57%. La nivel regional a fost „verde” pe linie: +1,07% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,38% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost de 60,03 milioane lei (13,19 milioane euro). „Din punctul de vedere al lichidității, a fost o piață undeva peste media acestui an”, spune Murgoci. Traderul atrage atenția că aproape jumătate din aceste transferuri au fost reprezentate de tranzacția specială din piața deal cu 13,91 milioane acțiuni SIF Banat Crișana (SIF1), reprezentând 2,53% din titlurile societății, și a cărei valoare s-a ridicat la 27,26 milioane lei. „Este clar că se fac niște schimbări de acționari”, zice Murgoci, care pune acest deal pe seama apropierii Adunării Generale Ordinare a Acționarilor.
Într-o conferință publică desfășurată astăzi, președintele SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, declara că anul trecut și-a atins obiectivul de a obține un profit – la raportarea anuală preliminară de 8,1 milioane lei câștig net – în condițiile în care nu a vândut din active.
Investitorii ar fi vrut mai mult cash de la Banca Transilvania
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor din piața reglementată, cu transferuri de 15,36 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 1,30%, până la prețul de 2,6650 lei/acțiune. Este un parcurs descendent pe care acțiunea s-a înscris de la publicarea anunțului privind repartizarea câștigului pe anul trecut, respectiv pentru distribuirea de dividende în valoare de 219,00 milioane lei și o majorare de capital cu distribuire de acțiuni gratuite de 695,39 milioane lei. Anul trecut dividendele s-au ridicat la 1,2 miliarde lei, iar majorarea de capital social cu acțiuni gratuite a fost de 600 milioane lei, în condițiile obținerii unui profit excepțional rezultat din achiziția Volksbank, echivalent al unui faliment bancar. „Probabil, investitorii obișnuiți cu cash-ul de anul trecut sunt nemulțumiți”, explică Murgoci declinul cotației acțiunilor Băncii Transilvania.
Maniera de tranzacționare trădează acumulare pe titlurile Fondului Proprietatea
Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,43 milioane lei, l-au avut tilurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 0,8770 lei/acțiune. Murgoci indică drept limite ale coridorului de variație nivelurile de preț de 0,8750 lei/acțiune și de 0,8780 lei/acțiune. „Cotația nu dă semne că ar ieși deocamdată din acest interval”, spune reprezentantul Estinvest care adaugă că în opinia sa se acumulează pachete pe acest emitent. Indicele financiar BET-FI a suferit o contracție cu 0,12%, până la nivelul de 31.817,78 puncte.
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,16%, într-o zi în care cel mai lichid emitent din componența sa, Romgaz Mediaș (SNG), cu transferuri însumând 4,73 milioane lei, a câștigat 0,35% la capitalizarea bursieră, prețul de închidere fiind de 28,80 lei/acțiune.