Vicepreședintele ASF Mircea Ursache propune ca regimul sancțiunilor pentru încălcarea contravențională a regulamentelor pieței de capital să facă obiectul unei secțiuni a Legii prevenției.
Profit.ro a prezentat AICI, în exclusivitate, draftul Legii prevenției.
În urmă cu jumătate de an, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară declara că piața de capital „nu trebuie să fie o piață de sancționați din orice”. Are și în prezent aceeași viziune, că accentul trebuie pus pe implementarea planurilor de măsuri dispuse de supraveghetorul pieței în urma controalelor și nu pe amenzi și sancțiuni disciplinare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta este contextul în care Ursache are în vedere să semnaleze parlamentarilor posibilitatea ca, la votul privind Legea prevenției, care urmează să fie avizată de Guvern, să includă și prevederi referitoare la regimul de sancționare a persoanelor cu funcții-cheie din piața de capital.
Oficialul ASF a precizat că obiectul Legii prevenției pe acest segment ar urma să-l facă numai elementele care țin de derapajele de la regulamente, de neîndeplinirea unor obligații prin neglijență, toate în sfera contravențională. Pe de altă parte, infracțiunile, cazurile de abuz de piață sau manipulare sunt grave și nu pot intra sub incidența Legii prevenției.
Mircea Ursache
În funcție și de cum vor prelua parlamentarii propunerile, Ursache vede că proiectul ar urma să prevadă că planurile de măsuri dispuse de supraveghetorul pieței în vederea remedierii problemelor identificate trebuie să fie puse în aplicare de cei care nu erau conformi cu regulamentele, pentru ca abia apoi, dacă sarcinile nu sunt îndeplinite, să se treacă la o aplicare a sancțiunilor.
În cadrul ultimei ședințe de guvern, primul ministru Sorin Grindeanu a solicitat urgentarea finalizării Legii prevenției, amintind că este parte în programul de guvernare.