Transelectrica și-a majorat profitul cu 50%, în pofida unei scăderi a veniturilor operaționale cu 24%

Transelectrica și-a majorat profitul cu 50%, în pofida unei scăderi a veniturilor operaționale cu 24%
scris 15 nov 2018

Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, a înregistrat o creștere a profitului net cu aproximativ 50% în primele trei trimestre ale anului, în pofida scăderii veniturilor operaționale cu 24%, cauzată în principal de reducerea cu 5% de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a tarifului mediu pentru serviciul de transport.

Principala explicație a profitului înregistrat în primele 9 luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, este reducerea cu 37% a costurilor operaționale, în special a celor de pe piața de echilibrare (care s-au diminuat cu 54%).

Urmărește-ne și pe Google News

În perioada ianuarie-septembrie, Transelectrica a înregistrat un profit net de aproximativ 100 milioane lei, la un nivel al veniturilor operaționale de 1,8 miliarde de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit Transelectrica, “creșterea cantității de energie electrică tarifată în primele trei trimestre (cu 2%, de la 40,51 TWh la 41,2 TWh - n.r.) nu a atenuat efectul scăderii cu 5% a tarifului mediu pentru serviciul de transport, ceea ce a determinat o diminuare a veniturilor totale de 4%, diminuare necompensată de creșterea tarifului valabil de la data de 01 iulie 2018”.

FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de \ CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forum

Pe fondul creșterii cantității de energie electrică necesară acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), cheltuielile privind CPT au fost mai mari cu 14,6%. Factorii care nu sunt sub controlul Companiei și au influențat semnificativ CPT-ul au fost precipitațiile și distribuția fluxurilor fizice transfrontaliere.

Segmentul operațiunilor cu profit zero au înregistrat la rândul lor un rezultat negativ, dar în evoluție pozitivă față de aceeași perioadă a anului 2017, determinată de creșterea veniturilor din servicii de sistem tehnologice cu 8%, a cantității de energie electrică și a tarifului mediu de sistem aprobat de ANRE, în timp ce cheltuielile aferente au înregistrat o reducere de 1%.

Transelectrica este una din companiile de stat, alături de Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz, la care Guvernul apelează pentru a încerca să "cârpească" deficitul bugetar, ministerul solicitând convocarea în acest sens a AGA pe 14 decembrie. Convocatorul adunării nu precizează suma exactă solicitată sub formă de dividende, ci menționează doar că va fi supusă la vot "Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile “rezultat reportat și/sau “alte rezerve”".

Potrivit raportului pe primele trei trimestre, Transelectrica dispune de numerar și echivalente de 651 milioane de lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 382 milioane lei.

Statul român este principal acționar a Transelectrica, deținând un procent de 58,68% din acțiunile companiei.

La actualul preț de 23,95 lei/acțiune, capitalizarea companiei este de 1,755 de miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
rezultate
profit
venituri