Transelectrica, operatorul de transport și sistem energie electrică, a trecut anul trecut pe pierdere, de 6 milioane lei, după ce în 2020 realizase un profit net de 145 milioane lei, în special ca urmare a dublării cheltuielilor cu operarea sistemului național, de la 310 milioane lei la 624 milioane lei. Explozia prețurilor la electricitate a majorat cu 110%, sau 270 milioane lei, cheltuielile cu achiziționarea de energie pentru acoperirea consumului tehnologic propriu (CPT).
Veniturile totale operaționale anul trecut de Transelectrica au înregistrat o creștere în procent de 58% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (3.75 miliarde lei în anul 2021 față de 2,37 miliarde lei în anul 2020), determinată în principal de creșterea cantității de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare. Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat o creștere de 12% a veniturilor (1.34 miliarde lei în 2021 față de 1.2 miliarde lei în 2020), determinată în principal de creșterea cu 21% a veniturilor din transport și a altor venituri pe piața de energie (1.25 miliarde lei în 2021 față de 1 miliard lei în 2020), provenită din creșterea cantității de energie electrică livrată consumatorilor, în condițiile majorării tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE, dar și în condițiile implementării noului pachet de reglementări europene.
Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creștere de 71% comparativ cu perioada similară a anului anterior (2.18 miliarde lei în 2020 față de 3,75 miliarde lei în anul 2021). Pe segmentul activităților cu profit permis, cheltuielile (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creștere de 22% (1.37 miliarde lei în 2021 față de 1.13 miliarde lei în 2020).
Principala creștere a cheltuielilor provine din majorarea prețurilor plătite pentru achiziționarea energiei necesare acoperirii consumului propriu tehnologic, care au condus la dublarea acestor costuri.
Consumul tehnologic propriu al Transelectrica a fost anul trecut mai mare cu circa 152 GWh (16%) față de perioada similară a anului 2020 care a fost puternic influențat de pandemia Covid-19. Raportat la nivelul anului 2019 CPT este mai mare cu aproximativ 11%.
Prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU, care în ultimul trimestru al anului a fost de peste 3 ori mai mare față de perioada similară a anului 2020, a depășit semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT“Imprevizibilitatea pieței s-a manifestat prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special pe cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și a concurenței furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroșii clienți ce au optat pentru piața liberă”, susține operatorul de sistem.
În plus, aplicarea prețului unic de decontare pe piața de echilibrare începând cu luna februarie a anului trecut, precum și efectuarea decontării la intervalul de de 15 minute, au condus la creșteri ale prețului mediu al energiei achiziționate de pe Piața de Echilibrare de circa 40% față de perioada similară a anului precedent. Pentru întreaga perioadă analizată, costurile CPT aferente pieței de echilibrare au fost cu circa 160% (+47,5 mil leI) mai mari decât în perioada similară a anului precedent.
Cheltuielile cu achiziția de energie necesară acoperirii consumului de energie electrică în stațiile RET au înregistrat o creștere în procent de 51% în intervalul ianuarie-decembrie 2021 față de anul 2020 (24,5 mil lei în 2021 comparativ cu 16,2 mil lei în 2020) datorită majorării prețurilor de achiziție a energiei electrice în anul 2021.
Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, este principalul acționar al Transelectrica, cu o participație de 58,7%.