CONFIRMARE BCR Pensii - prima companie din România autorizată ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale Pilon IV

CONFIRMARE BCR Pensii - prima companie din România autorizată ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale Pilon IV
scris 15 feb 2022

BCR Pensii confirmă oficial că este prima companie din România care a fost autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale Pilon IV, informație anunțată anterior de Profit.ro și transpusă ulterior în avizul ASF.

În prezent, compania administrează fondul de pensii administrat privat BCR (Pilonul 2) și fondul de pensii facultative BCR Plus (Pilonul 3).

Urmărește-ne și pe Google News

"Ca în cazul oricărui produs financiar nou, primul pas va fi un efort de prezentare a lui și de formare a pieței. Este primul produs de pensie de tip business-to-business, ceea ce duce la anumite specificități. Pensiile ocupaționale furnizează un beneficiu major nu doar angajatilor, care vor avea mai multi bani la pensie, dar și angajatorului prin componenta de retenție unică pe care o are și prin câștigul de imagine pe care existența unui fond de pensii dedicat îl oferă pe piața muncii. În principiu, fondurile de pensii ocupaționale sunt potrivite pentru marii angajatori sau pentru angajatorii medii care oferă contribuții generoase sau care doresc să se asocieze într-un singur fond. Toate acestea, din necesitatea existenței unei mase critice care să justifice crearea unui fond dedicat", a declarat pentru Profit.ro directorul general al BCR Pensii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

El a adăugat că, fiind începutul promovării unui astfel de produs, este prematur să discutam despre clienți potențiali.

"Dar sunt optimist în ce privește interesul instituțiilor publice și private", a mai spus Crăciun.

La finele lunii decembrie 2021, conform celor mai recente date, BCR Pensii administra pe Pilonul 2 active de 6,08 miliarde de lei pentru 715.868 participanți. Pe Pilonul 3, activele administrate de companie însumează 582,96 milioane de lei pentru 141.356 clienți.

BCR Pensii plasează din nou bani ai viitorilor pensionari în operatorul KFC, Pizza Hut și Taco Bell CITEȘTE ȘI BCR Pensii plasează din nou bani ai viitorilor pensionari în operatorul KFC, Pizza Hut și Taco Bell

Legea privind pensiile ocupaționale a intrat în vigoare la începutul anului 2020. Potrivit actului normativ, inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat în timp ce, schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.

La un fond de pensii ocupaționale pot participa angajații unuia sau ai mai multor angajatori. 

Pilonul IV este o schemă de pensie opțională prin intermediul căreia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajaților, în timpul activității lor, sub forma unei contribuții la fond, în vederea obținerii de către aceștia a unei pensii ocupaționale.

Practic, Pilonul IV este o schemă de pensii în care fiecare companie care decide să participe are obligația să ofere produsul tuturor angajaților săi și să vireze contribuții în contul acestora, însă are totodată libertatea de a stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, funcția deținută sau nivelul salarial. 

O caracteristică specifică Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune că angajații devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu condiția ca raportul în baza căruia au fost plătite respectivele contribuții de către angajator să fie încă în vigoare.

Angajatorul reprezintă participanții la fond de pensii ocupaționale în relația cu administratorul, negociază și semnează contractul de administrare cu un administrator autorizat de ASF.

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale, acesta are obligația să ofere schema tuturor angajaților săi și să vireze contribuții.

Angajatul poate participa, dacă dorește, conform schemei.

Compania românească Starc4Sys - primul furnizor care a primit avizul CSAT pentru 5G în România. Anterior a bătut gigantul american Raytheon și a pus camere video pe uniformele polițiștilor CITEȘTE ȘI Compania românească Starc4Sys - primul furnizor care a primit avizul CSAT pentru 5G în România. Anterior a bătut gigantul american Raytheon și a pus camere video pe uniformele polițiștilor

Angajatorul poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru angajații săi pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale. Încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective de a contribui în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale.

Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupațiopnale.

În primii 3 ani, banii sunt ai angajatorului, nu ai angajatului. O diferenta majoră între Pilonul IV si Pilonul III este reprezentată de facilitatea de vesting.

După perioada de vesting, angajatul devine proprietarul banilor strânși în contul său și din acel moment poate să înceapă să contribuie în contul de pensie ocupațională.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr pensii
administrator
asf
pensii ocupationale
pilon 4