Indicele principal de la BVB a înregistrat un nou maxim la închidere al acestui an, impulsul ascendent fiind imprimat de acțiunile bancare, cele ale SIF și OMV Petrom.
Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni la Bursa de Valori București a fost una pozitivă într-un context de asemenea favorabil activelor de risc pe piețele financiare internaționale. Mișcarea cu o creștere medie de 0,6% a fost însoțită de volume sporite. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 51,12 milioane lei (10,80 milioane euro), concentrat în proporție de peste jumătate de primele cele mai tranzacționate titluri și susținut de schimburi de pachete de acțiuni pe piața deal.
Plus de soliditate pentru trendul ascendent, cele mai lichide acțiuni, cele ale Băncii Transilvania s-au mișcat în tandem cu piața. Astfel, pe tranzacții de 15,55 milioane lei, titlurile instituției de credit au crescut cu 1,40%, până la prețul de 2,5400 lei/acțiune, caree situează capitalizarea de piață a emitentului la 12,23 miliarde lei (2,58 miliarde euro). Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-a apreciat cu 0,89%, până a prețul de 13,66 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,40 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă și un transfer special din piața deal, în valoare de 1,36 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe contrasens, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 1,0850 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,40 milioane lei. Pe acest emitent s-au efectuat și cele mai importante tranzacții de tip deal, însumând 6,45 milioane lei. Tot închideri negative au avut și titlurile Electrica (EL) care au scăzut cu 1,76%, până la prețul de 11,15 lei/acțiune, Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,15%, până la prețul de 1,18 milioane lei și cele ale Transelectrica (TEL) care au coborât cu 0,94%, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, toate pe rulaje apropiate de reperul de 1 milion de lei.
Din mișcările de sens contrar, a rezultat o apreciere de 0,59% a indicelui BET Plus și de 0,60% a indicelui BET care a închis la nivelul de 9.145,28 de puncte, un nou maxim post-criză, deși piața nu a bătut cele mai ridicate valori consemnate intraday în sesiunea pecedentă. Sub aspect tehnic, impulsul ascendent este foarte puternic, cotația fiind susținută de mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.
În Europa, tabloul a fost „verde”, cui aprecieri moderate sau modeste pe linie ale indicilor continentali și regionali: +0,13% indicele Euro Stoxx 50, +0,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,10% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,52% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,38% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,10% pentru indicele indicele PX de la Praga.
La București, piața confirmă un interes local pentru titlurile SIF, într-un context în care sunt așteptate modificări de legislașție care să ridice pragurile de deținere la aceste entități create în contextul programului de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90.
Astfel, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 1,40%, până la prețul de 0,2890 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,74 milioane lei. O dinamică apropiată, +1,41%, au avut titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,1600 lei/acțiune, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au supraperformat cu un salt de 2,52%, până la prețul de 0,6500 lei/acțiune, ambele adunând tranzacții cu puțin peste 1 milion de lei. Pe piața deal, au fost, de asemenea, au fost schimbate acțiuni SIF Banat Crișana (SIF1) în valoare de aproximativ 660.000 de lei. Sunt mișcări care au alimentat o creștere de 0,83% a indicelui BET-FI, până la nivelul de 40.284,26 puncte.
Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor din domeniul energetic și de utiltăți a urcat cu 0,58%. Acesta a fost tras în sus de salltul de 2,70% al titlurilor OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,4180 lei/acțiune, pe transferuri de 1,38 milioane lei, în continuarea unui impuls din sesiunea de vineri. Aparent investitorii au reacționat la știrea potrivit căreia negocierile dintre Exxon Mobil și statul român pentru exploatarea petrimetrului Neptun Deep din Marea Neagră au intrat în impas. Interpretarea ar fi aceea că OMV Petrom ar putea prelua participația minoritară la zăcământ, însă intrerpretări în sectorul petrolier merg într-o direcție de sens contrar, că știrea este, de fapt, negativă, pentru că fără tehnologiile Exxon Mobil oricum OMV Petrom nu ar putea realiza forările și exploatarea. Investitori activi în piața de capital par a fi avut acces la știri încă de vineri, când intraday pe acest emitent au fost evoluții neobișnuite, surprinse de Profit.ro pe graficul atașat.
O dinamică și transferuri păeste media obișnuită a respectivului emitent am consemnat pe acțiunile AAGES Târgu Mureș (AAG). Astfel, în contextul în care producătorul de materiale industriale a anunțat contractarea întregii producții pe anul în curs, titlurile sale au urcat cu 3,95%, până la prețul de 3,1600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aporoape 608.000 de lei. Intraday, cotația a depășit chiar și reperul de 3,3000 lei/acțiune al operațiunii de majorare de capital cu aport în numerar propusă de emitent în vederea susținerii activității de extindere pentru care deja compania a cumpărat un nou teren de 6.166 metri pătrați alăturat celor 5 hale de producție deja existente. Înainte de deschiderea sesiunii de tranzacționare, Profit.ro semnala tendința de evadare a cotației din formațiunile descendente pe care s-au înscris titlurile AAGES încă din primul an de la listarea acestui emitent în vara anului 2017.