Șocul bursier de la început de an prăbușește listările la minimul din 2008-2009

Șocul bursier de la început de an prăbușește listările la minimul din 2008-2009
scris 23 mar 2016

În primul trimestru al acestui an listările la bursă la nivel mondial au scăzut cu 70% ca valoare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Este cel mai coborât nivel de la cumpăna anilor 2008-2009, apogeul crizei financiare precedente. Pe bursa americană au fost numai 10 oferte publice primare.

Bursa de Valori București, cu o secetă de oferte publice de aproape doi ani, nu mai este un caz singular. Activitatea de listări s-a prăbușit în primul trimestru al acestui an, conform unui studiu al EY remis astăzi Profit.ro. Au fost numai 167 de operațiuni de piață prin care s-a accesat capital în valoare totală de 12,1 miliarde dolari, iar nicio zonă geografică nu a indicat o activitate mai intensă pe acest segment.

În primul trimestru din acest an, căderea a fost de 39% comparativ cu perioada similară din 2015 sub aspectul volumului, în timp ce picajul este de 70% în ceea ce privește capitalul accesat. Este cel mai prost trimestru de la apogeul crizei financiare și economice recente consemnat la începutul anului 2009.

Urmărește-ne și pe Google News

Șocul bursier de la început de an prăbușește listările la minimul din 2008-2009

Frânarea economiei Chinei, prăbușirea cotațiilor internaționale ale petrolului chiar și sub 30 de dolari pe baril, incertitudinile din Europa legate de criza refugiaților și perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum și ridicările anticipate de dobândă pe dolar au fost cele care au alimentat un climat negativ pentru piața ofertelor publice primare.

Acestea au suferit încă și mai mult decât operațiunile de fuziuni și achiziții, care încă se păstrează dinamice. Astfel, dacă față de ultimul trimestru din 2015 pe segmentul IPO am consemnat o prăbușire cu 52% a numărului de oferte și de 82% a valorii acestora, pe segmentul M&A, tranzacțiile au avut o scădere de numai 16% din punctul de vedere al volumului și de 63% ca valoare.

Asia-Pacific, 54% din ofertele publice

Piața ar fi arătat încă și mai rău, dacă nu ar fi venit către piață companii din China și Japonia. Asia-Pacific a adunat sub aspectul valorii 54% din ofertele publice primare, fiind urmată de Europa cu 35%. Prin contrast, piața nord-americană pare aproape blocată, cu numai 6% din valoarea operațiunilor de piață de acest tip la nivel mondial.

În SUA au fost numai 10 oferte publice primare, toate ale unor companii activând în sectorul îngrijirii medicale. Tranzacționarea sub prețul de listare a multor dintre companiile care au intrat pe bursă recent a alimentat sentimentul negativ al investitorilor din această perioadă.

Interviu Ludwik Sobolewski: A fost mult mai rău CITEȘTE ȘI Interviu Ludwik Sobolewski: A fost mult mai rău

Povestea nu a fost neapărat la fel de rea pentru companiile care au venit pe piață la acest început de an. Prețul de listare a fost în medie cu 4,9% mai mare în prima zi de tranzacționare față de cel al ofertei publice pe piața de la Hong Kong, cu 41,5% mai mare pentru piețele de la Shanghai și Shenzen, în timp ce pe bursa londoneză avansul a fost de 4,8%.

Din punct de vedere sectorial, cele mai multe operațiuni de piață, câte 29 de oferte, au fost în sectorul de sănătate (cu finanțări atrase de 1,4 miliarde dolari) și tehnologie (900 milioane dolari). Pe segmentul industrial au fost 24 de IPO-uri prin care companiile au accesat capital în valoare totală de 1,5 miliarde dolari.

China: sute de companii așteptate pe bursă

Cele mai mari tranzacții au fost listarea China Zeshang Bank (2,0 miliarde dolari), fondul cu dețineri imobiliare (REIT) Lasalle Logiport adus pe Bursa de la Tokyo (872 milioane dolari) și Metro Bank listată la Londra (613 milioane dolari).

Din punctul de vedere al piețelor, cea mai intensă activitate a fost pe Bursa de la Hong Kong, unde, într-un răstimp în care indicele a suferit un declin de 7,7%, au intrat pe piață 15 companii care au atras finanțări de 2,9 miliarde dolari. La Londra, 16 operațiuni au însumat 2,7 miliarde dolari, valoare mai mult decât dublă față de cea de 1,2 miliarde dolari cât au reprezentat cele 25 de listări de la Tokyo.

Pe piața europeană Nasdaq OMX au fost 7 oferte publice primare prin care s-a atras capital în echivalent 900 milioane dolari, o activitate mult mai puțin dinamică decât pe piața chineză. 14 listări pe Bursa de la Shenzen au adus companiilor 952 milioane dolari, în timp ce pe piața de la Shanghai 9 listări au întrunit plasamente ale investitorilor de 791 milioane dolari. Notabil, confruntată cu un impact negativ al prăbușirii cotațiilor în piețele de mărfuri, Australia a numărat 12 oferte publice primare în valoare de 306 milioane dolari.

EY întrevede o revenire a activității de listare la bursă în trimestrele următoare, în condițiile unei stabilizări a volatilității în piețele financiare și a economiilor. Numai în China 750 de companii au depuse documentații la autoritatea de reglementare pentru derulaea unor oferte publice primare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
ipo
ey
oferta publica
shenzen
shanghai
china
sua
hong kong
japonia