Singurul caz de „infectare” cu virusul chinezesc în România, doar la nivelul cotațiilor de pe bursă. Indicii principali au un declin de 1%, reacție la aversiunea la risc din piețele externe față de știrile din China

Singurul caz de „infectare” cu virusul chinezesc în România, doar la nivelul cotațiilor de pe bursă. Indicii principali au un declin de 1%, reacție la aversiunea la risc din piețele externe față de știrile din China

Sursa foto: Rawpixelimages - dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 ian 2020

După o etapă de avans pe noi maxime post-criză, indicele celor mai lichide acțiuni românești s-a corectat cu 1% sub impulsul unei mișcări similare pe bursele dezvoltate, pe fondul informațiilor legate de epidemia de gripă precipitată de coronavirus într-o provincie din China și potențialul de contaminări în terțe țări. Piața locală își consumă însă și poveștile interne care includ o ofertă de cumpărare la Artrom Slatina, tranzacții de tip deal cu 6,5% din acțiunile Purcari și procesarea unei oferte de obligațiuni de 2 milioane euro a unui IFN din Târgu Mureș.

Un om care a mâncat un șarpe ce la rândul lui mâncase un liliac. Povestea parcă desprinsă din zodiacul chinezesc marchează bursele lumii la intrarea în Anul Șobolanului, conform aceluiași calendar din Extremul Orient. Etapa de volatilitate ridicată ce a aruncat celebrul „indice al fricii” VIX, care măsoară puterea oscilațiilor din piața americană în funcțiile de cotațiile din piața opțiunilor, peste reperul de 17 puncte pentru prima oară în ultimele 3 luni și jumătate, s-a răsfrânt și asupra bursei românești.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultatul a fost o ședință de corecții care s-au accentuat în a 2-a parte a orarului de tranzacționare și care a adus un declin de 1,01% al indicelui compozit BET Plus și o retragere de 1,06% a indicelui reprezentativ BET, care a avut o închidere la nivelul de 10.110,95 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul mare ascendent nu este afectat cu nimic, impulsul fiind o simplă mișcare corectivă, după ce acesta accelerase agresiv și se depărtase chiar și de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care desemnează tendința pe termen scurt (momentum).

Singurul caz de „infectare” cu virusul chinezesc în România, doar la nivelul cotațiilor de pe bursă. Indicii principali au un declin de 1%, reacție la aversiunea la risc din piețele externe față de știrile din China

Impulsul negativ a fost imprimat de declinul de 2,20%, până la prețul de 16,00 lei/acțiune, al titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD), care au adunat transferuri de 5,49 milioane lei, dar și de deprecierea de 3,12%, până la prețul de 0,4350 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,12 milioane lei, a titlurilor OMV Petrom (SNP). În piață a ajuns vineri știrea potrivit căreia compania petrolieră vizează vânzarea câmpurilor de petrol și gaze din Kazahstan, singurele sale active din străinătate. La începutul săptămânii trecute, Profit.ro anunța că Guvernul are în vedere renunțarea la încasarea redevențelor în bani, preferând o plată în natură.

Titlurile OMV Petrom au tras în jos și indicele energetic BET-NG care a subperformat pieței cu un recul de 1,44%, în condițiile în care cel mai lichid emitent din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), s-a corectat cu 0,67%, până la prețul de 36,90 lei/acțiune pe fondul unor tranzacții de 4,76 milioane lei.

Sectorul are vânt potrivnic din piețele financiare internaționale, unde cotațiile țițeiului suferă un declin abrupt. Astăzi, prețul petrolului de tip Brent a trecut sub reperul de 59 dolari/baril, un minim al ultimelor aproape 4 luni, după ce nu mai departe de acum 2 săptămâni și jumătate exploda peste nivelul de 71 dolari/baril pe fondul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu între SUA și Iran.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Tot suflu de aversiune la risc vine și din piețele de acțiuni. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a suferit intraday o cădere de peste 500 de puncte față de valorile de vineri pe fondul știrilor contradictorii legate de coronavirus și potențialul extinderii epidemiei din zona Wuhan a Chinei. Unda de șoc s-a propagat și spre Europa unde tabloul a fost integral în nuanțe de „roșu” aprins: -2,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, -2,29% pentru indicele FTSE de la Londra, -2,68% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,74% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -3,27% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,99% pentru indicele PX de la Praga.

Bursa românească a rezistat relativ bine acestui val de vânzări, mai ales dacă ne uităm la cele mai tranzacționate titluri ale sale. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat pe nivelul de preț de 1,3050 lei/acțiune al închiderii de vineri, pe primul rulaj al zilei, de 12,52 milioane lei, fiind susținute și de oferta de răscumpărare care debutează miercuri și care va fi derulat la un preț de 1,3900 lei/acțiune pentru un număr de 200 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social.

În același timp, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,57%, până la prețul de 2,6150 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 11,16 milioane lei. La ultima cotație, capitalizarea de piață a instituției de credit se ridică la 13,64 miliarde lei (2,85 miliarde euro). Tot la capitolul financiar, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei, într-o zi în care prețul s-a corectat cu 0,89%, până la nivelul de 0,4460 lei/acțiune, un declin în linie cu cel de 0,92% al indicelui BET-FI care măsoară evoluția fondurilor închise listate la BVB și care s-a stabilizat la valoarea de 51.532,75 de puncte. Societatea este pe cale să-și recompleteze boardul după ce o decizie a instanței a suspendat o decizie din 2018 a supraveghetorului ASF de a retrage calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere lui Constantin Frățilă, om de afaceri constănțean care deține indirect aproximativ 5% din titluri și care s-a aflat în ultimii 7 ani în confict deschis cu șeful de peste un sfert de veac al SIF-ului, Mihai Fercală.

Tranzacții cu peste 6% din acțiunile Artrom și Purcari, dar și obligațiuni procesate de peste 2 milioane euro

Dincolo de zbuciumul piețelor externe, bursa de la București are o viață a ei. Nu este vorba numai despre programele de răscumpărare derulate în această perioadă, dar și de interese punctuale sau de evenimente corporative ce țin de piața românească. Astfel, sistemul operatorului BVB a procesat oferta de cumpărare pentru un număr de 7,08 milioane acțiuni Artrom Slatina (ART), reprezentând 6,10% din capitalul social al producătorului de țevi. Operațiunea de piață a consumat un număr de 118 tranzacții în valoare însumată de 42,52 milioane lei (8,89 milioane euro) și asigură acționarului majoritar TMK, controlat de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, un nivel al participației confortabil peste reperul de 95% din capitalul social care permite delistarea.

Pe piața deal am consemnat 3 tranzacții speciale cu acțiuni Purcari Wineries (WINE) în valoare 28,88 milioane lei (6,04 milioane euro). Cel mai mare dintre acestea a fost efectuat la prețul de 22,00 lei/acțiune, cu 4,35% sub închiderea de vineri, dar cu 10,00% peste cel de 20,00 lei/acțiune la care s-a realizat oferta accelerată prin care la începutul lunii octombrie și-au făcut ieșirea americanii de la Horizon Capital, specializați în plasamentele pe spațiul ex-sovietic și în special Ucraina. Cele 1,00 milioane titluri care au făcut obiectul acestuia, reprezintă 5,0% din capitalul social al producătorului basarabean de vinuri. Investitori care controlează pachete de acțiuni peste acest reper sau apropiat de el sunt canadienii de la Fiera Capital, SEB Management, entitate în legătură cu celebra familie de bancheri suedezi Wallenberg, cehii de la Conseq, americanii de la Franklin Templeton, companie care are în administrare Fondul Proprietatea, suedezii de la East Capital și scoțienii de la Standard Life Aberdeen PLC, ultimii tranzacționând activ titlurile companiei în ultimele luni.

Activitate a fost și în piața de obligațiuni, unde a fost procesată emisiunea în echivalent lei a 2,00 milioane euro a OMRO IFN, societate cu profil financiar înregistrată în Târgu Mureș. Obligațiunile sunt denominate în euro și sunt scadente în anul 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
artrom