Pentru AGA de bilanț, SIF Moldova propune un dividend cu randament net de 4%, dar și răscumpărarea de acțiuni pentru a fi date conducerii angajaților. „Practic, de la an la an, ponderea pe care conducerea o are în acționariat e din ce în ce mai mare”, reproșase un investitor de portofoliu politica promovată în trecut.
Consiliul de Administrație al SIF Moldova (SIF2) a convocat Adunările Generale ale Acționarilor pentru 27-28 aprilie, pe ordinea de zi figurând și propunerile de repartizare a profitului net obținut anul trecut. Astfel, 46% din acest câștig ar urma să meargă pentru distribuirea unui dividend brut de 0,06 lei/acțiune, cu dată a plății 11 iunie, care, raportat la ultmul preț de piață, de 1,2900 lei/acțiune, conferă acționarilor un randament net de 4,42%. Acesta este, însă, mai mic, 3,92%, dacă îl raportăm la achiziții ponderate în ultimele 10 luni, respectiv la media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).
Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor este prinsă și propunerea pentru un program de răscumpărare a unui număr de 20,80 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,07% din capitalul social. Din acestea, 11 milioane titluri, vor fi cumpărare pentru a fi anulate într-o operațiune de reducere a capitalului social, iar 9,80 milioane acțiuni sunt răscumpărate pentru a fi acordate cu titlu gratuit administratorilor, directorilor și angajaților.
CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești distribuie către acționari 88% din profitul din 2019 și acordă și dividend suplimentarEste o politică ce nemulțumește investitorii care au cumpărat acțiunile de pe bursă. Alexandru lucrează în industria farma și este investitor de portofoliu încă din anii 2000. Mai are dețineri la SIF-uri, dar în general este dezamăgit și spune că, în afară de SIF Oltenia , celelalte societăți au încetat sau și-au redus drastic returnările de cash către acționari. Senzația sa este că „mătrășesc” profitul. În mod particular menționează este nemulțumit de SIF Modova, cu politică generoasă de recompensare a directorilor și admnistratorilor. „Practic, de la an la an, ponderea pe care conducerea o are în acționariat e din ce în ce mai mare”, spune investitorul. „SIF-ul cui mai este?”
Victor este antreprenor pe segmentul de creație publicitară și câștiguri rezultate din business-ul de bază le reinvestește pe bursă de 20 de ani, dar nu mai include de ani buni în porotfoliul său acțiuni SIF. „Sifoane nu mai am. Sifoanele sunt pentru ei; nu mă mai interesează. Nu ai văzut că își împart banii între ei? Alea sunt deja preluate de conducerea actuală”, susține acesta.
Este exact și percepția lui Gabriel, investitor cu portofoliu relevant la BVB și care trăiește din investiții. „Efectiv sunt companiile lor. Sunt rechiziționate pur și simplu”, spune acesta. „Sunt pentru angajați, pentru cine e acolo și ei cumpără, ei răscumpără, ei își fac parte; practic nu sunt legați de investitori, de bursă”, este părerea acestuia.