EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus

EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2020

Într-un context în care analiști din piețele internaționale au vorbit de o prăbușire a sistemului financiar și de posibilitatea închiderii piețelor de acțiuni și obligațiuni dacă acestea nu răspund la injecțiile de lichiditate ale băncilor centrale, Bursa de la București se angajează că piața românească va rămâne deschisă, indiferent de mărimea volatilității, în urma unui demers inițat de Profit.ro.

Operatorul de piață nu are probleme să asigure funcționarea tehnică a sistemului în pofida epidemiei, iar reprezentanții BVB nici nu identifică acele condiții în care piața ar putea fi închisă din punctul de vedere al cadrului legal. Recomandările organizației la nivel european sunt ca bursele să rămână deschise orice ar fi, iar directorul general Adrian Tănase subliniază că este foarte important ca investitorii să aibă în permanență posibilitatea de a reacționa la mișcările pieței, iar oprirea accesului acestora la acțiunile lor reprezintă o formă de control al capitalului.

Urmărește-ne și pe Google News

Dincolo de disconfortul dat de impactul scăderilor abrupte recente asupra portofoliile lor, investitorii activi la Bursa de Valori Bcuurești trebuie să își urmărească propriile lor strategii, fără a tranzacționa cu sufletul la gură că un cataclism operațional ar putea apărea. Bursa de Valori București (BVB) se angajează că va ține piața deschisă, indiferent de volatilitate și de stresul din sistemul financiar românesc, aceasta fiind, la rândul ei, o sursă de lichiditate.

Operatorul de piață transmite mesajul către investitori, la solicitarea Profit.ro, că va asigura funcționarea sistemului de tranzacționare și că epidemia COVID-19 nu are niciun impact asupra acestuia. Mai mult decât atât, BVB nu poate identifica nici condițiile legale în care piața poate fi închisă, iar o recomandare a federației la nivel european a Burselor recomandă ca acestea să rămână deschise cu orice preț.

Fondul Proprietatea închide oferta de răscumpărare pentru care a avut un grad de suprasubscriere de apoape 16 ori CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea închide oferta de răscumpărare pentru care a avut un grad de suprasubscriere de apoape 16 ori

Un reprezentant al Bursei de la Varșovia, cea mai mare piață de acțiuni la nivel regional, a accentuat o cădere a cotațiilor de peste 10% într-o singură sesiune la jumătatea acestei luni, afirmând că dacă se va agrava criza, piața ar putea fi închisă. Imediat operatorul de piață a negat vehement, pe cele mai autorizate voci, această variantă și a amintit că nici în condițiile de cel mai mare stres al crizei financiare din 2008 nu s-a pus problema ca bursa să fie închisă.

O zi mai târziu, într-un context în care Bloomberg reclama o retragere subită a lichidității din piețele americane de bonduri și din money markets, analistul financiar Jim Bianco anticipa intervențiile succesive cu lichiditate ale Rezervei Federale Americane, însă avertiza că dacă acestea nu funcționează, iar sistemul ajunge la un „meltdown”, de la cel mai înalt nivel va fi luată decizia închiderii piețelor, ceea ce nu s-a întâmplat decât în contextul celor 2 războaie mondiale ale secolului trecut.

Acesta este contextul în care Profit.ro a inițiat demersul de a obține poziția Bursei de Valori București față de această variantă. Încă de la convorbirea telefonică pregătitoare, directorul general Adrian Tănase, om de piață și care cu experiență îndelungată de investitor, știe cât de importantă este posibilitatea de a răspunde și a te replia la mișcările pieței, a respins posibilitatea.

Răspunsul detaliat al Bursei primit astăzi înlătură orice dubiu față de capacitatea operatorului de piață de a asigura funcționalitatea sistemului sau față de viziunea că piața trebuie să rămână deschisă oricât de mare ar fi volatilitatea, orice limitare într-o piață care trebuie să funcționeze liber conducând la „acumulări excesive de tensiuni care se vor degaja abrupt ulterior”.

EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ

Experiența obținută de Bursa de Valori București în timpul crizei financiare din 2008-2009 a demonstrat că piața trebuie să rămână deschisă indiferent de amplitudinea volatilității prețurilor, spune răspunsul primit de Profit.ro. „Astfel, investitorii, atât cei instituționali, cât și cei individuali pot să-și ajusteze portofoliile, într-un cadru deschis, transparent informațional și operațional.”

Într-adevăr, în trendul descendent din 2007-2009, bursa a asigurat o funcționare constantă, deși au fost etape de volatilitate maximăși prăbușiri ale unor cotații chiar și de peste 10% într-o singură zi. Excepția a fost reprezentată de acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care, sub pretextul derulării unei operațiuni de consolidare a titlurilor proprii, au fost oprite de la tranzacționare preț mai 4 luni.

Recomandare de la nivel european: bursele trebuie să rămână deschise

O recomandare remisă săptămâna trecută de Federația Burselor Europene (Federation of European Securities Exchanges - FESE) către operatorii de piață de pe continent vine în același sens, că piețele bursiere trebuie să rămână deschise, în pofida provocărilor generate de pandemia COVID-19 și a volatilității ridicate din piețele financiare.

Sub aspect tehnic și operațional, bursele ar trebui să continue să funcționeze în mod ordonat și transparent, cu sistemul de cotrol și de întrerupere temporară a volatilității care să funcționeze normal și cu flexibilitatea necesară de a satisface cererea pieței.

În al 2-lea rând, fluxul de știri trebuie asigurat constant pentru a determina o revizuire continuă a evaluarilor valorilor mobiliare de către investitori și a da posibilitatea reechilibrarii dinamice a portofoliilor. Finalmente, închiderea piețelor ar declanșa tot felul de clauze contractuale prociclice într-o gamă foarte largă de contracte de finanțare și chiar operaționale, dar ar produce și consecințe în materie de reglementare și litigii, precum și efecte asupra investitorilor mai mici.

Bursa, parte a lichidității sistemului financiar. Problema închiderii nu s-a pus niciun moment

Ultimul lucru pe care îl vrei la vreme de criză este o piață lipsită de lichiditate. Este un aspect de care sunt conștienți cei de la BVB. „Nu trebuie să uităm că piețele bursiere reglementate îndeplinesc o funcție socială și economică care trebuie să prevaleze în momentele de incertitudine. Bursele joacă un rol cheie în asigurarea formării prețurilor, a transparenței și a lichidității”, spune răspunsul către Profit.ro al operatorului de piață. „Tocmai de aceea, piața trebuie să rămână  deschisă, pentru că investitorii au astfel posibilitatea de a acționa direct în piață și de a include în prețuri dinamica informațională înregistrată, în funcție de strategia lor investițională.”

Băncile americane anunță oprirea programelor de răscumpărări. Operațiunile cad exact când piața ar fi avut cel mai mult nevoie de ele CITEȘTE ȘI Băncile americane anunță oprirea programelor de răscumpărări. Operațiunile cad exact când piața ar fi avut cel mai mult nevoie de ele

Bursa are un plan pentru menținerea și continuarea activității la elaborarea căreia au fost luate în calcul diverse scenarii. Foarte important, nu au fost notificări de la terțe instituții de reglementare sau ale statului pentru discuții cu privire la posibilitatea închiderii pieței. „Bursa este preocupată îndeosebi să asigure un cadru robust și sigur, inclusiv în condiții de volatilitate, precum și să asigure un nivel de stabilitate adecvat la nivelul pieței”, spune documentul BVB remis Profit.ro.

Investitorii de la BVB au de digerat un șoc de proporții epice

Indicele BET s-a depărtat cu aproximativ o treime față de maximele post-criză pe care abia le atinsese la începutul anului, într-o mișcare în tandem cu bursele mari ale lumii. Spre exemplu, indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange a avut o prăbușire de o amplitudine similară, care este cea mai abruptă din istoria de peste 100 de ani decât indicele este măsurat (inclusiv retroactiv). Declinul cu peste 20% față de maxime în numai 13 sesiuni bursiere a indicelui S&P500 este cea mai rapidă din istorie, depășind chiar și șocul de pe Wall Street din anul 1929 care a premers Marii Crize interbelice și în care a avut nevoie de 42 de zile de tranzacționare pentru a avea o astfel de distanțare față de vârf.

EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus

Acesta este contextul în care analiști financiari au pus problema unui „meltdown” al sistemului financiar. Totuși, singura bursă care s-a închis este cea din Filipine, însă acolo probabil considerentele sunt geostrategice, pentru ca la vânzările pe panică pachete importante la companii din arhipelag să nu ajungă foarte ieftin în mâna investitorilor chinezi.

La București, însă, Bursa nici nu vede care ar fi cadrul în care ar putea sista activitatea de tranzacționare. „BVB acționează și va acționa în continuare conform reglementărilor în vigoare”, spune răspunsul instituției către Profit.ro. „În condițiile date, nu identificăm  situații pentru care să se impună o închidere totală sau parțială a pieței, atât timp cât Bursa are capacitatea de a asigura o funcționare  ordonată și sigură a mediului de tranzacționare, capacitate care este asigurată.”

Bursa nici nu are interes. Venturile companiei cresc

Un aspect care nu este adus în discuție de Bursa de Valori București este cel al faptului că însăși interesele ei, ca societate listată cu acționari în rândul investitorilor de portofoliu, ar fi lezate de o decizie de închidere. Operatorul de piață câștigă din comisionarea tranzacțiilor, iar acestea au fost în multe sesiuni din acest an la valori duble sau chiar de 3-4 ori mai mari decât activitatea medie zilnică de tranzacționare din anii trecuți care totuși a adus pieței de capital românești calificativul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare financiară FSTE Russell.

Lovirea unor noi niveluri de preț și interpretările diferite ale investitorilor cu privire la impactul epidemiei COVID-19 asupra economiilor lumii și a celei românești a adus în piață tranzacții sporite care au însoțit prăbușirea cotațiilor evidențiată de graficul de mai jos al indicelui BET.

EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus

Nu este, însă, numai vorba de veniturile BVB care anul trecut a avut un profit net de 6,83 milioane lei, cu 32,97% mai mic decât cel de 10,19 milioane lei din 2018. Sunt și aspecte care țin de lichiditatea sistemului financiar românesc.

„Piețele bursiere sunt agregatori de lichiditate și au un rol de bază în formarea transparentă a prețurilor, pe baze ordonate.  Împiedicarea îndeplinirii acestui rol ar avea un impact uriaș nu doar la nivel economic, ci și la nivel de societate”, spune răspunsul Bursei la întrebările Profit.ro. „Mai ales în astfel de perioade, piața trebuie să rămână deschisă, în condițiile în care procesul transparent de formare a prețurilor înregistrat în piață  asigură informații esențiale pentru investitori, administratori de fonduri și decidenți economici. Aceste beneficii rezultate din formarea transparentă a prețului și accesul la lichiditate trebuie menținute și furnizate printr-o piață bursieră deschisă, a cărei funcționare eficientă este asigurată chiar și în condiții mai volatile.”

Coronavirus pătrunde doar pe căile respiratorii. Nu ajunge în sistemele IT ale BVB

Dacă oprirea tranzacțiilor din considerente de oportunitate este dăunătoare pentru investitori și sistemul financiar în ansamblu, cu atât mai puțin se pune problema că ar exista impedimente tehnice. Mecanismele de tranzacționare funcționează digital, iar funcționarea acestora poate fi asigurată în condiții normale.

„Sistemul de tranzacționare funcționează la parametri normali. Bursa de Valori București, la fel ca toate bursele moderne, are implementate sisteme care pot  gestiona volatilități mai mari  înregistrate în piață”, este mesajul de la BVB către piață transmis prin intermediul Profit.ro. „Până în acest moment, piața de capital din România a dat dovadă de reziliență într-un context internațional marcat de incertitudini sporite și de volatilitate accentuată.”

Pentru gestionarea oscilațiilor puternice, Bursa a introdus un mecanism mai suplu de întrerupere a volatilității, care vizează o participare mai largă a investitorilor la formarea prețului, însă parametrii de activare a acestuia au fost stabiliți destul de strâns în raport cu un istoric de fluctuații mult mai mici în anii precedenți, iar în noul context, sistemul se activează foarte des.

Închiderea piețelor bursiere, incompatibilă cu un capitalism dezvoltat

L-am întrebat pe directorul general Adrian Tănase, care la un moment dat, ca manager al fondurilor de pensii administrate NN, a avut pe mână banii de pensionare a milioane de români, dacă o suspendare a activității de tranzacționare la bursă este o formă de control al capitalului, ceea ce este incompatibil cu un capitalism dezvoltat. Răspunsul este fără echivoc: „Bursele trebuie să-și îndeplinească rolulul foarte important pe care îl au de a asigura mediul eficient și transparent de circulație a capitalului. Suspendarea temporară a  funcționării burselor ar fi  din aceasta perspectivă o formă de control al capitalului.”

Investitorii trebuie să se concentreze așadar asupra fluxului de știri, pe semnalele tehnice, pe managementul banilor pentru balansarea portofoliilor fără a avea grija unei opriri brutale care să-i pună în poziția de a reacționa. Mesajul de la BVB transmis prin intermediul Profit.ro către piață este unul de încredere în mecanismele bursiere și de concentrare pe propriile lor decizii în demersurile investiționale: „Îndemnăm investitorii să privească situația cu mult calm și să-și bazeze deciziile de investiții pe strategiile individuale pe care și le-au propus și să reziste tranzacționării pe bază emoțională.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
alro