Un număr de 8 emitenți au fost transferați astăzi de la Sibex pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO de la BVB, parte a procesului fuziunii dintre cele 2 burse. Printre acestea se numără și compania Romradiatoare Brașov, unde acționar majoritar este SIF Transilvania, iar o participație de 16,5% are și antrenorul Mircea Lucescu. Directorul general BVB, Ludwik Sobolewski, spune că până în octombrie ar urma să ajungă pe piața AeRO de la București și restul emitenților de pe ATS-ul de la Sibiu.
La sfârșitul săptămânii trecute, investitori care aveau pachete minoritare la companii listate pe Sibex își exprimau pentru Profit.ro temerea ca acțiunile respective să nu „rămână în aer” prea mult timp nefiind disponibile la tranzacționare în procesul de transfer de pe ATS-ul Bursei de la Sibiu pe piața AeRO de la BVB.
„La Crăciun de-acuma”, spunea unul dintre ei.
Tranziția ar urma să fie, însă, mai lină decât așteptările pesimiste. Un prim val de 8 companii deja a ajuns astăzi la cota BVB, urmând ca restul până la 34-35 de firme să fie listate până în luna octombrie, conform declarațiilor directorului general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, de astăzi de la evenimentul de deschidere a ședinței de tranzacționare și care a marcat acest transfer. „Toate companiile sunt mai mult sau mai puțin avansate. Ce vedem este avangarda”, a zis polonezul de la șefia operatorului de piață.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski - mari șanse la un nou mandat de director general al Bursei. Schimbări la pachetul salarialVedeta momentului a fost compania Romradiatoare Brașov (RRD), adusă la cota BVB de acționarul majoritar, cu o deținere de 76,51%, SIF Transilvania (SIF3). „Este un pas semnificativ care ne permite să avem oportunități deosebite”, a declarat despre listare, Oliviu Niculescu, director general al companiei unde acționar important, cu o participație de 16,50%, este antrenorul de fotbal Mircea Lucescu, recent desemnat ca selecționer al naționalei Turciei. Romradiatoare era la cota Sibex din anul 2014.
Sobolewski spune că societatea vine pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, dar vede „un drum foarte logic și foarte probabil ca aceasta să acceadă la piața principală”. Spune că sunt puține companiile românești care au o istorie doar cu câțiva ani mai mică decât 100 de ani a Marii Uniri – „o istorie a business-ului chiar impresionantă”.
Societatea a fost fondată în anul 1926 când se numea Ancora Română și era specializată în fabricarea cablurilor de tracțiune. Ulterior a fabricat și cabluri electrice, iar din anul 1961 a început să producă schimbătoare de căldură pentru industria auto și cea de căi ferate.
Cine a mai ajuns astăzi pe piața AeRO
Alături de Romradiatoare s-au mai transferat azi la București alte 7 societăți care deja au ținut Adunările Generale ale Acționarilor în vederea aprobării acestui demers: elca SA Pitești (SELC), ICERP SA Ploiești (ICER), Virola – Independența Sibiu (VIRO), Casa Albă - Independența SA Sibiu (CAIN), Românofir SA (ROOF), Professional Imo Partners (PPLI) și Sigstrat SA Sighetu Marmației (SIGS).
CITEȘTE ȘI Biriș: Contul TVA pregătit de Guvern pentru firme, un potențial distructiv semnificativ mai mare pentru economie decât alte măsuri. Cele mai afectate - companiile de utilități și telecomTransferul de azi marchează intrarea în linie dreaptă a procesului de fuziune între cele 2 burse, spune Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest, casa de brokeraj care a intermediat mutarea Romradiatoare și a altor societăți pe AeRO.
Reglementările ASF îi va aduce la București și pe ceilalți emitenți
În baza Regulamentului 2/2017 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și intrat în vigoare din 2 mai, societățile comerciale trebuie să desfășoare adunări generale extraordinare ale acționarilor în termen de 90 de zile de când fuziunea dintre cei 2 operatori de piață își produce efectele, pentru a stabili dacă firma se muta la BVB sau dacă se delistează asigurând procedurile de retragere pentru acționarii care votează împotrivă.
Primii emitenți deja listați azi deja au ținut AGA, astfel încât acționarii lor vor avea disponibile la tranzacționare la București încă de mai timpuriu acțiunile pe care le dețin. L-am întrebat pe directorul general Niculescu dacă solicit resurse convocarea acționarilor, având în vedere că majoritatea firmelor de pe Sibex nu au făcut acest lucru. “Nu ar trebui să fie o problemă foarte complicate”, răspunde el. “Știam ce aveam de făcut și am luat măsurile. Nu este greu să convoci AGA.”
Sobolewski de la BVB glumește și spune că Romradiatoare realizează produse care necesită măsurători complexe și, prin comparative este foarte simplu să țină o Adunare Generală a Acționarilor. Compania din Brașov realizează 80% din vânzări la export în țări precum Marea Britanie, SUA, Polonia, Ungaria, Germania, Belgia și recent a obținut granturi norvegiene pentru o investiție de 1,1 milioane euro în industria energiei verzi.
Speranțe pentru o lichiditate mai bună
În anul 2016 cifra de afaceri a Romradiatoare a fost de 33,75 milioane lei, în scădere cu 7,57% față de anul 2015, dar cu 23,57% peste reperul din 2014. Rezultatul din exploare a scăzut anul trecut cu 2 treimi, la aproximativ 702.000 de lei, comparative cu 2,17 milioane lei în 2015.
Romradiatoare are un free-float mic, de 6,98%, astfel încât nu este de așteptat ca să aibă un rulaj foarte important pe AeRO. Investitori cu dețineri minoritare pe această piață își exprimau, însă, încrederea pentru Profit.ro că lichiditatea ar trebui să crească întrucâtva la București, măcar și prin prisma că pe această piață sunt activi mai mulți brokeri, în timp ce la Sibex erau doar 3 intermediari care tranzacționau constant. Isac de la Estinvest este de acord cu această viziune: „Unul dintre motivele pentru care lichiditatea a fost mai mică la Sibiu a fost chiar numărul redus de intermediari. Teoretic, ar trebui ca emitenții să aibă o lichiditate mai mare la București decât fiind listați la Sibex.”