Reducere cu 60% a profitului Electrica ca urmare a creșterii costului cu achiziția de energie

Reducere cu 60% a profitului Electrica ca urmare a creșterii costului cu achiziția de energie
scris 18 aug 2021

Electrica și-a redus cu 60% profitul net în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a creșterii semnificative a costurilor cu achiziția de energie electrică.

În primele 6 luni ale anului, Electrica a obținut un profit net consolidat de 76 milioane lei, cu 113,4 milioane lei sub cel realizat în perioada ianuarie-iunie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile totale ale Grupului s-au ridicat la valoarea de 3.339 milioane lei, reprezentând o creștere de 2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 7,8%, în principal datorită creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul, în timp ce pe segmentul de distribuție, veniturile au înregistrat o scădere de 6,8%.

Majorarea veniturilor a fost însă compensată de creșterea costului cu energia achiziționată pentru furnizare (inclusiv serviciile de transport și de sistem), care a crescut cu 348,8 milioane lei, sau 24%, la 1.802,5 milioane lei de la 1.453,7 milioane lei în primele 6 luni ale anului trecut.

Grupul austriac Erste taie estimarea de creștere pentru economia României, dar rămâne mai optimist decât Comisia de Prognoză CITEȘTE ȘI Grupul austriac Erste taie estimarea de creștere pentru economia României, dar rămâne mai optimist decât Comisia de Prognoză

“Evoluția este determinată în principal de majorarea prețurilor de achiziție a energiei electrice, atât pe segmentul concurențial, cât și pe cel de serviciu universal și furnizor de ultima instanța (FUI), care în 2020 era segment reglementat și a fost influențat de recuperarea, sub formă de corecții pozitive, a unor pierderi din achiziție din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE se situau sub prețul efectiv de achiziție a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat; de asemenea, a fost înregistrată și o creștere de 13,9% a cantității de energie electrică achiziționată pe segmentul concurențial, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În S1 2021, după liberalizarea completă a pieței de energie, prețurile de achiziție au fost ușor reduse pe segmentul de serviciu universal și FUI, comparativ cu cel concurențial”, transmite compania.

Electrica amintește că prețul de achiziție pe Piață pentru Ziua următoare (PZU) a avut un trend ascendent în prima jumătate a acestui an, culminând cu recordurile istorice din iunie 2021.

“Astfel, prețurile de tranzacționare pe PZU în luna iunie 2021 au înregistrat o creștere de 152% față de luna iunie 2020 și 106% față de aceeași luna în 2019, fiind cele mai mari prețuri de tranzacționare înregistrate la nivelul acestei luni în ultimii 10 ani. Evoluția crescătoare a prețurilor a continuat și în luna iulie, când s-au situat la un nivel cu 160% mai ridicat față de aceeași luna din anul trecut”, precizează Electrica.

Un alt cost în exces a fost cel al certificatelor verzi, cost transferat însă consumatorilor finali.

VIDEO Ora de Profit.ro - ANUNȚ Pâinea din România se va scumpi! Ministrul Agriculturii explică de ce se ajunge la scumpire când România exportă masiv cereale CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - ANUNȚ Pâinea din România se va scumpi! Ministrul Agriculturii explică de ce se ajunge la scumpire când România exportă masiv cereale

Costul certificatelor verzi (CV) este recunoscut în situația profitului sau pierderii pe baza unei cote cantitative stabilite de autoritatea de reglementare și este influențat de cantitatea de CV pe care Grupul trebuie s-o achiziționeze pentru anul curent și prețul de achiziție al CV pe piață centralizată. Costul cu achiziția certificatelor verzi este un cost transferat la clientul final.

“În perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2021, costul cu achiziția CV a crescut cu 10,8 milioane lei, sau 3,9%, la 287,9 milioane RON, de la 277,2 milioane lei în aceeași perioada a anului 2020. Această variație a fost determinată în principal de creșterea volumelor furnizate, pentru care există obligația de achiziție a certificatelor verzi, cu 1,7% (impact negativ 4,8 mil . RON) și de creșterea prețului de achiziție a certificatelor verzi cu 2,4%, de la un preț mediu de 138,9 lei/CV în S1 2020, la 142,2 lei/CV în S1 2021, atenuată parțial de scăderea cotei medii reglementate de CV impusă furnizorilor de energie electrică de către ANRE la 0,4505 CV/MWh furnizat în S1 2021 de la 0,4510 CV/MWh furnizat în S1 2020 (impact negativ de 6,0 milioane lei)” , precizează cmpania.

Drept urmare, valoarea certificatelor verzi inclusă în factură către consumatorii finali, în conformitate cu reglementarile ANRE, a crescut de la 62,7 lei/MWh primul semestru al anului trecut la 64,1 lei/MWh în primul semestru al acestui an.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, evoluția costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea a avut un efect nefavorabil asupra costurilor consolidate, de 6 milioane lei sau 1,6%, în principal din volume mai mari de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea (impact negativ de 5 milioane lei), dar și din creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice (efect negativ de 1 milion lei).

Grupul Electrica a distribuit aproximativ 9,2 TWh (creștere de 9,1% față de semestrul întâi al anului trecut) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

Cîțu anunță: Cifra de afaceri din industrie a crescut. Val de ironii: Îi tot explic nevestei că o ducem bine, dar nu vrea să înțeleagă CITEȘTE ȘI Cîțu anunță: Cifra de afaceri din industrie a crescut. Val de ironii: Îi tot explic nevestei că o ducem bine, dar nu vrea să înțeleagă

Grupul Electrica a furnizat pe piața de energie electrică cu amănuntul aproximativ 4,6 TWh (creștere de 0,8% față de prima jumătate a anului trecut) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 18,54%, este lider de piață pe segmentul de servicu universal (SU) și FUI, cu o cotă de piață de 31,14%, pe piața concurențială având o cotă de 10,71%, conform ultimului raport ANRE disponibil, la aprilie 2021.

Statul român, prin ministerul energiei, deține o participație de 48,8% din Electrica S.A..

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
profit
rezultate
costuri
certificate verzi