Record al momentului – 18 instrumente finanicare de la cota BVB depășesc reperul unor tranzacții de 1 milion de lei. Nou maxim pentru indicele BET

Record al momentului – 18 instrumente finanicare de la cota BVB depășesc reperul unor tranzacții de 1 milion de lei. Nou maxim pentru indicele BET

Sursa foto: Tsung-lin Wu | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 iun 2024

În contradicție cu cea mai mare parte a deceniului trecut, bursa românească a arătat în ultima sesiune a săptămânii o adâncime mai mare a pieței, interesul investitorilor fiind dispersat pe mai mulți emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Deși închiderea de săptămână a fost neconcludentă pe marile burse ale lumii, piața românească de capital a găsit propriile argumente interne pentru a escalada noi recorduri. Titlurile OMV Petrom (SNP) au păstrat din suflul adus de perspectiva dividendului special și au crescut cu 1,38%, până la prețul de 0,7730 lei/acțiune, pe transferuri de 13,08 milioane lei.

Acestea au cedat întâietatea titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care au avansat cu 0,63%, până la prețul de 32,15 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 15,99 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 1,60%, până la prețul de 20,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,42 milioane lei.

VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!” CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Antoanela Comșa, Meta Estate: TVA-ul mare se răsfrânge în calitatea construcțiilor. „Lumea se sperie... Trebuie să plătesc 50.000 de euro TVA!”

Sujnt mișcări în sensul ascendent al pieței. Indicele compozit BET-XT a câștigat 0,92% și indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,07% pe un nou maxim istoric de 18.234,81 de puncte, așa cum se vede pe graficul atașat.

Record al momentului – 18 instrumente finanicare de la cota BVB depășesc reperul unor tranzacții de 1 milion de lei. Nou maxim pentru indicele BET

Este un impuls care vine pe lichiditate mare. Rulajul pieței de acțiuni nu numai că s-a ridicat la 101,04 milioane lei (20,30 milioane euro) – fiind nu numai mai mult decât dublu față de media ultimilor ani – dar și bine dispersat pe mai multe simboluri. Nu mai puțin de 18 instrumente financiare au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei, inclusiv unitățile de fond ale ETF-ului listat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF), dar și acțiuni care mai rar se găsesc în prim-planul pieței precum cele ale Erste (EBS), Antibiotice Iași (ATB) și Impact Developer & Contractor (IMP).

Este o activitate susținută și dinspre piața deal unde titlurile Hidroelectrica (H2O) au fost protagonistele unui transfer special cu o valoare de 6,52 milioane lei. Titlurile producătorului național de energie hidro au adunat și în pe segmentul regular schimburi de 10,66 milioane lei, pe fondul cărora cotația a coborât cu 0,73%, până la prețul de 122,10 lei/acțiune.

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Președintele AAF: Poza pieței fondurilor de invstiții este foarte bună, sper să atingem borna de un milion de investitori cât mai curând CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Președintele AAF: Poza pieței fondurilor de invstiții este foarte bună, sper să atingem borna de un milion de investitori cât mai curând

Au supraperformat pieței, cu un salt de 6,29%, până la prețul de 6,25 lei/acțiune, titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M), care au întrunit cel de-al 3-lea rulaj al pieței reglementate, de 12,06 milioane lei, căruia i se adaugă o tranzacție de tip deal. Un impuls bun, +3,09%, până la prețul de 15,36 lei/acțiune, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au însumat transferuri de 3,29 milioane lei, favorizând și o creștere de 1,08% a indicelui energetic BET-NG.

Celălalt indice sectorial, BET-FI, a pierdut 0,42%, până la nivelul de 58.920,93 de puncte, o amplitudine apropiată, -0,43% având-o declinul titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 0,4132 lei/acțiune, o ședință în care au cumulat tranzacții de 4,87 milioane lei.

GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun

Pe o activitate de 5,21 milioane lei, titlurile Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 1,56%, până la prețul de 26,00 lei/acțiune, la care liderul transportului fluvial de la Dunărea de Jos are o capitalizare bursieră de 1,56 miliarde lei (313,43 milioane euro). Titlurile Romgaz (SNG) au câștigat 1,90%, până la prețul de 5,90 lei/acțiune, și titlurile One United Properties (ONE) au avansat cu 0,79%, până la prețul de 0,8890 lei/acțiune, fiecare din aceste simboluri adunând volume echivalente cu 2,86 milioane lei.

În rest, 4 emitenți au  cumulat transferuri apropiate de reperul de 2 milioane lei, evoluțiile acestora fiind divergente: +2,00%, până la prețul de 45,95 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), -1,04%, până la prețul de 38,00 lei/acțiune, pentru titlurile Sphera Franchise Group (SFG), staționare la prețul de 66,00 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), și +0,83%, până la prețul de 24,30 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
tts
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica