Raiffeisen Bank, al 3-lea broker la BVB, se retrage din serviciile de intermediere de acțiuni și instrumente financiare pe retail. ING Bank reintră în piață după 5 ani

Raiffeisen Bank, al 3-lea broker la BVB, se retrage din serviciile de intermediere de acțiuni și instrumente financiare pe retail. ING Bank reintră în piață după 5 ani
scris 12 dec 2017

Raiffeisen Capital & Investment nu va mai furniza servicii de tranzacționare cu acțiuni, titluri de stat și alte intrumente financiare în numele și pentru clienții săi pe segmentul de retail. Grupul financiar austriac motivează decizia printr-un plan de simplificare a activității bancare, în special în contextul noilor reglementări europene. Raiffeisen Bank este al 3-lea broker de la Bursa București, cu tranzacții intermediate în valoare de 2,30 miliarde lei în acest an și în același timp lider de piață în ceea ce privește ofertele publice.

Raiffseisen Bank, în planul său de simplificare a activității bancare, decide că nu va mai oferi servicii de tranzacționare cu acțiuni, titluri de stat și alte instrumente financiare intermediate pe piața bursieră în numele și pentru clienții săi.

Urmărește-ne și pe Google News

Simultan, însă, ING Bank reintră ca participant în sistemul bursei, după ce se retrăsese din activitatea de brokeraj în a doua parte a anului 2012. Decizia a fost adoptată ieri de Consiliul Bursei de Valori București. 

Profit.ro a anunțat la finele lunii noiembrie o schimbare de strategie la ING, Divizia de Wealth Management a ING România urmând să înceteze să funcționeze ca entitate specială în cadrul băncii din 2018. Cele câteva sute de clienți sunt transferați, în această perioadă, în funcție de opțiunile exprimate, iar personalul diviziei va ocupa alte poziții în cadrul băncii.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Raiffeisen Bank este un alt nume mare care se retrage din activitatea de bază de brokeraj pentru BVB după alte companii, UniCredit Bank, care a făcut acești pași încă din anii crizei financiare.

Valoarea instrumentelor financiare deja emise tranzacționate pe piața locală de capital a fost, în intervalul ianuarie-noiembrie 2017, de 10,94 miliarde lei (2,39 milioane euro), iar pe segmentul acțiuni rulajul mediu zilnic a fost de 42,60 milioane lei (9,33 milioane euro). Este o activitate de tranzacționare care abia susține activitățile de operare în contextul unei piețe puternic reglementate sub directiva MiFID II.

Un monstru al Comisiei Europene, directiva MiFID II CITEȘTE ȘI Un monstru al Comisiei Europene, directiva MiFID II

Raiffeisen Bank vizează prin respectiva decizie strategică o reducere a costurilor la nivel de grup. În același timp, James Stewart, director pentru Trezorerie și Piețe de Capital al Raiffeisen Bank, spune că instituția va continua să furnizeze clienților săi, pentru fondurile de investiții administrate de Raiffeisen Asset Management, și servicii dedicate segmentelor Premium și Private Banking.

Activitatea de intermediere pe segmentul clienților de retail este tot mai costisitoare. Anul acesta Intercapital Invest, firmă dedicată acestui segment cu o experiență relevantă în domeniu s-a retras din activitatea nemijlocită de brokeraj, transferând portofoliile clienților către SSIF TradevIlle.

Raiffeisen Bank va facilita transferul către entități specializate ale grupului Raiffeisen pentru clienții instituții financiare și persoane fizice cu portofolii individuale mari. O parte din portofolii vor fi transferate către operațiunile Raiffeisen Bank din Austria. Păstrând clienții mari, grupul Raiffeisen ar urma să fie pe mai departe pe unul dintre primele locuri în clasamentul intermediarilor de la BVB. În același timp, compania va fi activă pe piața ofertelor publice inițiale și secundare, cât și în tranzacții de private equity și de fuziuni și achiziții.

Raiffeisen Bank este lider pe piața ofertelor publice, fiind parte în consorții de intermediere care au faciliat listarea la bursă a unor titulurilor unor emitenți precum Transelectrica (TEL) - 2006, Transgaz (TGN) – 2007, Romgaz (SNG) – 2013, Electrica (2014), Primăria Municipiului București – 2015, MedLife (M) – 2016, Digi Communications (DIGI) și Sphera Franchise Group – 2017. Raiffeisen bank ar urma să aducă la cota BVB. Tot Raiffeisen Bank ar urma să aducă la cota bursei și operatorul portuar Transport Trade Services (TTS).

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
bvb
bursa
transelectrica
transgaz