Doar ASF mai stă în calea SIF Moldova de a-i scoate din acționariat pe cei 5 milioane de români care au primit acțiuni prin privatizarea în masă

Doar ASF mai stă în calea SIF Moldova de a-i scoate din acționariat pe cei 5 milioane de români care au primit acțiuni prin privatizarea în masă
scris 6 dec 2017

SIF Moldova a închis toate litigiile de la Tribunalul Bacău inițiate de Asociația Investitorilor la începutul anului trecut pentru operațiunea de consolidare a valorii nominale a acțiunilor, care ar fi urmat să scoată din acționariat deținătorii așa-numitelor „SIF-uri reziduale”, primite la jumătatea anilor ’90. Societatea al cărei prospect de consolidare fusese respins de ASF ar putea relua demersul în cazul în care va fi operată o modificare la legislația primară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

O operațiune de blocare în justiție a unui demers corporativ al SIF Moldova inițată acum aproape 2 ani de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) se încheie printr-un verdict final al instanței, nu înainte ca aceasta să-și fi consemnat efectele. Tribunalul Bacău a dat câștig de cauză pe toate căile de atac SIF Moldova, însă societatea nu a putut să-și ducă la capăt procesul de consolidare nominală a acțiunilor proprii.

Urmărește-ne și pe Google News

Instanța a constatat ca perimată judecata cererii având ca obiect anularea hotărărilor Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 25 aprilie 2016. Este vorba despre ultimul litigiu din seria proceselor inițiate de Asociația Investitorilor cu scopul de a împiedica operațiunea de piață care ar fi urmat să-i scoată din acționariat pe cei 5 milioane de acționari care au primit pachete mici prin programul de privatizare în piață și despre care președintele AIPC, Laviniu Beze, spunea că reprezintă o veritabilă expropriere.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Asociația Investitorilor a pierdut toate litigiile inițiate contra SIF Moldova, însă soluționările greoaie din justiția românească au determinat ca societatea cu sediul din Bacău să nu poată duce la îndeplinire obiectivul de a majora de 25 de ori valoarea nominală a acțiunii, la 2,5 lei/acțiune.

Cel mai important proces a fost unul prin care societatea a solicitat Tribunalului Bacău oprirea de la publicarea în Oficiul Registrului Comerțului Bacău a hotărârilor din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din luna ianuarie a operațiunii de consolidare a acțiunilor SIF Moldova. Și acest litigu a fost pierdut, nu însă inainte ca, prin folosirea de remedii procedurale, Asociația să împingă decizia Tribunalului până în primăvara anului 2016, când deja SIF Moldova ieșise în afara calendarului de realizare a operațiunii de consolidare a acțiunilor sale aprobat în AGEA.

O șicană în justiție a SIF Oltenia împotriva BCR ia capăt după aproape 1 an. Miza rămâne pachetul de 6% CITEȘTE ȘI O șicană în justiție a SIF Oltenia împotriva BCR ia capăt după aproape 1 an. Miza rămâne pachetul de 6%

Dacă într-o primă fază SIF Moldova s-a împiedicat de AIPC, ulterior societatea nu a mai putut duce la îndeplinire operațiune urmare a unei împotriviri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Reglementatorul pieței a respins în octombrie 2016 un prospect de consolidare pe motiv că aceasta nu oferă o justă despăgubire acționarilor.

Anterior, vicepreședintele ASF Mircea Ursache afirmase că scoaterea din acționariat fără voia lor a unor acționari printr-o operațiune de majorare a valorii nominale a acțiunilor nu are temei legal. Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, spunea Ursache.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
bvb
bursa
asf
mircea ursache
laviniu beze