Producătorul de apă Azuga Waters, controlat de Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, astăzi în faliment, a intrat în insolvență, după ce în urmă cu doar două săptămâni și Perla Covasnei, producător de ape minerale din portofoliul omului de afaceri, a urmat același drum. Insolvența i-a fost cerută din toamna anului trecut, dar judecătorii au tot amânat decizia, îndemnând insistent compania și creditorii să se înțeleagă amiabil. Anul trecut, afacerile companiei au căzut la jumătate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Recent, Profit.ro a relatat că Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a trimis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) un act în care reclamă „abateri grave și repetate” ale producătorului de ape minerale, susținând că firma ar remite raportări întârziate și contradictorii către Bursa București, unde este listată, ce pot induce în eroare investitorii.
Contactată atunci de Profit.ro, Violeta Moraru, președintele Consiliului de Administrație, a declarat că raportările pe bursă au fost realizate de îndată ce ASF a făcut solicitări în acest sens. Aceasta sugerează că supraveghetorul pieței a mai fost notificat de acționari cu privire la întârzirea de către emitent a unor informări către piață.
CITEȘTE ȘI Se poate și invers: Bata Sky, fosta Blue Air, a intrat din faliment în insolvență, premieră în RomâniaÎn septembrie anul trecut, insolvența companiei era cerută de Rom Construct 2025 și acționarul minoritar Roua Development (care deține 11,8% din acțiunile Azuga Waters și este asociat la Perla Covasnei), decizia fiind amânată la fiecare termen, până astăzi, cu îndemnul judecătorilor la o înțelegere amiabilă.
Acum, însă, lista creditorilor care au cerut insolvența companiei a ajuns la fatala cifră de 13 bănci și furnizori, iar decizia a pus punct așteptării: intrarea în insolvență, executorie, cu opțiune de apel până la jumătatea săptămânii viitoare.
Creditorii care vor astfel să își recupereze din bani sunt BRD, Garanti Bank, RCS&RDS, Administrația Fondului pentru Mediu, Ursus Breweries, Arte Grup Print, Power Clouds, Edy International Spedition, GTH Gaze industriale, Ripema Tour, Rom Construct 2025, Roua Development și o persoană fizică.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, o nouă mișcare pe piață după ce a cumpărat Viața Medicală: intră în acționariatul Docbook, prima aplicație din România pentru programări online la doctorAnul trecut, compania a avut o pierdere de numai 226.561 lei, dar afacerile au scăzut semnificativ, la aproape jumătate, de la 71,1 milioane lei în 2015 la 38,5 milioane lei, în timp ce datoriile au cumulat 29,3 milioane lei.
În timp, Azuga Waters a dezvoltat mai multe branduri, precum Santiago (băutură răcoritoare), Azuga Apă de Izvor și Covasna Tărâmul Apelor. Familia Moraru a avut în portofoliu și brandul Bere Azuga, pe care l-au vandut în 2009 companiei Ursus, atunci subsidiară a SABMiller, pentru 7 milioane euro. Între timp, în primăvara acestui an, activele SABMiller din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv Ursus Breweries, au fost preluate de berarul japonez. Asahi Group Holdings.
Azuga concurează pe piața de apă minerală autohtonă, estimată la 300-350 de milioane de euro, cu Borsec, Dorna, Bucovina, Izvorul Minunilor și Aqua Carpatica.