Profitul Transgaz, în scădere cu o pătrime. Venituri din tranzitul internațional în creștere în pofida reducerii cu peste 50% a cantităților transportate

Profitul Transgaz, în scădere cu o pătrime. Venituri din tranzitul internațional în creștere în pofida reducerii cu peste 50% a cantităților transportate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 nov 2019

Profitul net al Transgaz pe primele 9 luni s-a redus cu 25%, de la 300 milioane lei la 225 milioane lei, în pofida majorării veniturilor din tranzitul internațional de gaze, care reprezintă o pătrime din veniturile companiei, de la 238 de milioane la 255 de milioane lei.

Potrivit Transgaz, veniturile din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții au scăzut cu 1% sau 7,5 milioane lei față de realizările din primele 9 luni ale anului trecut ca urmare a evoluției veniturilor obținute din tranzitul intern.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, veniturile din componenta volumetrică au fost mai mici cu 35 milioane lei ca urmare a tarifului de transport volumetric mai mic cu 0,47 lei/MWh, cu o influență negativă de 49.677 mii lei compensat de cantității de gaze transportate în creștere cu 4,92 TWh, cu o influență pozitivă de 14.588 mii lei.

Prețul gazelor și-a oprit prăbușirea și a urcat cu 15% în urma deciziei Depogaz de a redeschide depozite, efect al unui articol Profit.ro. Transgaz a profitat însă de poziția sa privilegiată și a cumpărat gaze la prețuri mici CITEȘTE ȘI Prețul gazelor și-a oprit prăbușirea și a urcat cu 15% în urma deciziei Depogaz de a redeschide depozite, efect al unui articol Profit.ro. Transgaz a profitat însă de poziția sa privilegiată și a cumpărat gaze la prețuri mici

Veniturile obținute din rezervarea de capacitate au fost la rândul lor mai mici cu 1,6 milioane lei din cauza scăderii tarifului de rezervare a capacității cu 0,15 lei/MWh, cu influență negativă de 40,7 milioane lei, compensată de majorarea capacităților rezervate cu 17,9 TWh, cu influență pozitivă de 39 milioane lei.

Interesant este că cel mai mare efect pozitiv asupra rezultatelor Transgaz l-au avut veniturile din transportul internațional al gazelor naturale, în creștere cu 16,7 milioane lei ca urmare a “aprecierii monedelor de derulare a contractelor”.

Rezultatele Transgaz la 9 luni

Rezultatele Transgaz la 9 luni

Majorarea veniturilor din tranzitul internațional a fost realizată în pofida scăderii cantităților transportate. Pe conducta Isaccea-Negru Vodă 1, de exemplu, începând cu luna mai volumul de gaze transportat a scăzut de la o medie de 80 GWh/zi în 2018 la una de 50 GWh/zi.

VIDEO Șeful Transgaz crede în teleportarea gazelor pe timp de iarnă CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Transgaz crede în teleportarea gazelor pe timp de iarnă

În ceea ce privește Isaccea-Negru Vodă 2,3, dacă în prima parte a anului trecut prin cele 2 conducte tranzitau peste 600 GWh/zi, în mare parte a acestui an cantitatea a coborât la sub 200 GWh/zi.

Recent, Transgaz a anunțat prelungirea cu 3 luni a contractului de tranzit al gazelor rusești către statele din Balcani, rută cunoscută drept Coridorul Trans-Balcanic, cu Gazprom.

Vestea bună pe termen scurt este că Transgaz va mai încasa tarife de tranzit considerabile până la finalul anului, contractul, care expira la începutul lunii octombrie, fiind de tipul "ship or pay”. Acesta este și motivul majorării veniturilor companiei din tranzitul intenațional: Transgaz taxează la fel Gazprom, indiferent de cantitatea transportată.

Pe termen lung însă, estima agenția de evaluare financiară Fitch în raportul din iulie, veniturile Transgaz din tranzitul gazelor rusești pe teritoriul României pot scădea cu peste două treimi după expirarea actualelor contracte cu gigantul rus de stat Gazprom, iar programul de investiții al companiei este ambițios, însă prezintă totodată risc de execuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
profit
tranzit
gazprom
negru vodă
isaccea