Profit.ro Piața de Capital.forum. Dragoș Mesaroș, Goldring: Investitorii ar trebui să-și concentreze atenția către companiile care raportează creșteri de profituri de la trimestru la trimestru

Profit.ro Piața de Capital.forum. Dragoș Mesaroș, Goldring: Investitorii ar trebui să-și concentreze atenția către companiile care raportează creșteri de profituri de la trimestru la trimestru
scris 14 iun 2023

După o etapă în care investitorii au adus mai puțini bani pe bursă, câștigurile în creștere dau oportunități de intrare pe o serie de emitenți care au raportat câștiguri sporite, a transmis Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring din Târgu Mureș. la Profit.ro Piața de Capital.forum.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Bursa de Valori București și ING Bank, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Bursa românească traversează o etapă de lichiditate foarte mică, însă Dragoș Mesaroș, broker la Goldring, atrage atenția că prăbușirea volumelor la 4,4 miliarde lei în primul trimestru, de la 9,2 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, trebuie pusă și în contextul tranzacțiilor excepționale aduse în februarie-martie 2022 de declanșarea coflictului dintre Ucraina și Rusia. Atunci, unii investitori ieșeau și alți investitori se activau la cumpărare pe măsura atingerii unor paliere inferioare de preț pentru diverse acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

De atunci, revenirea a fost timidă. Investitorii individuali au mers către obligațiuni care pe zona maximelor de dobândă din octombrie-noiembrie, ofereau randamente de 8-9%. „Toată lumea s-a refugiat acolo. Chiar dacă au disponibilități, sunt în așteptare”, mai spune Mesaroș de la Goldring.

SafeTech Innovations semnează un contract cu o valoare cât un sfert din veniturile anului trecut CITEȘTE ȘI SafeTech Innovations semnează un contract cu o valoare cât un sfert din veniturile anului trecut

Pentru casa de brokeraj activă în special în Transilvania sunt clienți noi care întreabă de Hidroelectrica, după cum sunt investitori care au bani pregătiți. La scadența din iunie a titlurilor de stat cu simbolul R2306A, mulți investitori ar urma să-și redirecționeze resursele către oferta publică pregătită de vânzătorul Fondul Proprietatea pentru Hidroelectrica.

Perioada de tatonare este prelungită, deși bursele din Franța și Japonia au atins maxime istorice și indicele de tehnologie Nasdaq100 de la New York are un câștig de la începutul anului de 27%. „România are o lichiditate mai slabă, dar nu putem fi de fiecare dată cap de afiș, și la creșteri și la plata dividendelor”, spune Mesaroș, amintind că, în ultimii 7-8 ani, BVB a fost în Top 3-4 din punctul de vedere al companiilor plătitoare de dividend, cu randamente de 8-9%, față de 4-5% pentru alte țări.

IPO-ul istoric al Hidroelectrica - promovat în străinătate de foștii PR-iști britanici ai fondului suveran de investiții al Rusiei și ai diviziei petroliere a gigantului rus de stat Gazprom CITEȘTE ȘI IPO-ul istoric al Hidroelectrica - promovat în străinătate de foștii PR-iști britanici ai fondului suveran de investiții al Rusiei și ai diviziei petroliere a gigantului rus de stat Gazprom

După etapa de lichiditate redusă s-au deschis, însă, oportunități impoortante. După anul-record 2022 pentru producătorii de energie, rezultatele la T1 încă indică profitabilitate sporită. Pentru Nuclearelectrica (SNN), declinul este de doar 1%, la OMV Petrom (SNP), scăderea este de 15%, dar câștigul de 1,5 miliarde lei este unul foarte bun.

BRD Groupe Société Générale (BRD) afișează o majorare de 30% a profitului net, în timp ce în cazul Băncii Transilvania (TLV) consemnăm chiar o dublare, la 837 milioane lei, de la 400 milioane lei.

Brokerul de la Târgu Mureș spune că investitorii ar trebui să caute să ia poziții pe emitenții care raportează creșteri de afaceri și profituri de la un trimestru la altul și de la un an la altul. O poveste importantă este la Transelectrica (TEL), deși este rezultatul unor decizii de reglementare și unde profitul a crescut cu 900%. Salt important afișează și Aquila Part Prod Com (AQ), de 121%, și Antibiotice Iași (ATB), de 158%, companie care a deschis o nouă fabrică unde să dezvolte medicamente.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
dragos mesaros
goldring
nuclearelectrica