Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București reînnoiește propunerea unui „Pact pentru prosperitate” între conducerea politică și mediul privat, avertizând că în economie se întâmplă lucruri îngrijorătoare, semnalate chiar de picajul bursier de la cumpăna dintre ani.
Bursa românescă a suferit la trecerea în noul an o prăbușire de aproximativ 18%, pe fondul promăvării ordonanței-șoc având prevederi drastice pentru mediul corporativ. Deși piața a recuperat între timp aproape jumătate din acest impuls negativ, Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București ne invită să fim atenți la el.
„Piața are întotdeauna dreptate”, a declarat acesta. Cu experiență relevantă ca economist-șef al BCR, mult timp prima instituție de credit în sistemul bancar românesc, el spune că acest seism bursier arată că în economie se întâmplă lucruri care „ar trebui să ne îngrijoreze”.
El spune că decizii greșite trebuie evitate prin dialog. „Politicul și economicul trebuie să facă o alianță”, a afirmat Anghel, completând că ar fi nevoie de un „Pact pentru Prosperitate”, care să fie bază pentru obiective concrete precum aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sau promovarea bursei românești la statutul de piață emergentă. Primul care a lansat în România conceptul de „Pact pentru Prosperitate” a fost șeful executiv al BCR, Sergiu Manea, în contextul promovării acum 3 ani a legii dării în plată care permite debtorilor insolvabili să iasă de sub incidența creditului prin predarea imobilului ipotecat.
„Dacă dorim prosperitate pentru români, mediul privat nu poate fi ignorat”, a spus președintele Bursei, adăugând că 80% din valoarea adăugată produsă în economia națională este adusă de zona privată.