După solicitările de dividende din rezerve pentru Romgaz și Conpet, a venit rândul Transelectrica să primească solicitarea de a convoca acționarii pentru distribuirea de dividende în valoare de 170,79 milioane lei. „Nu e bine!”, spune un analist financiar, care susține că extragerea de cash este prea drastică pentru companii.
Indicele reprezentativ BET de la Bursa de Valori București a suferit un declin de 0,61%, până la nivelul de 8.009,44 puncte, iar indicele compozit BET Plus a pierdut 0,57%, trași în jos de acțiuni vizibile precum Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP). „Este o reacție normală în urma veștilor cu caracter negativ din partea conducerii statului”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de 20 de ani a bursei românești și a piețelor financiare internaționale.
El punctează că la BVB a fost un declin, prin contrast cu ce se întâmplă în piața americană, unde indicele S&P500 merge din noi în noi maxime.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tendința este pozitivă și în piața europeană de acțiuni, reflectată de aprecierea cu 0,50% a indicelui Euro Stoxx 50, potrivit Bloomberg. Închiderile au fost predominant „pe verde”: +0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,40% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,24% pentru indicele PX de la Praga. Corecții ușoare au avut indicii FTSE de la Londra și WIG20 de la Varșovia, de 0,17% și, respectiv 0,30%.
Piața este marcată de cererile de dividende suplimentare de către stat la companiile unde este acționar majoritar. Romgaz are o solicitare pentru 750,00 milioane lei, iar Conpet Ploiești (COTE) a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru aporobarea distribuirii unor dividende speciale în valoare de 85,00 milioane lei.
„Este mană cerească pentru investitori”, spune Moldovan, pentru că alocările din rezerve pot conduce la decontarea mai multor dividende, iar acestea se vede într-un randament pe termen scurt al portofoliului. „Nu e bine!”, continuă cel care timp de aproape 8 ani a realizat emisiuni TV pe teme economice și bursiere. Se extrage astfel orice rezervă de cash, orice tampon pentru etapele de criză și este limitată capacitatea companiilor de a realiza investiții. Sunt elemente pe care piața le-ar putea lua în calcul având în vedere că azi s-a oprit brusc elanul de ieri.
După avansul consistent din precedentele 2 sesiuni, titlurile Romgaz s-au corectat cu 1,26%, până la prețul de 31,40 lei/acțiune, pe transferuri de 3,28 milioane lei. După o creștere de 5,94% ieri, titlurile Conpet au staționat pe nivelul de referință de 107,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 653.000 de lei.
CITEȘTE ȘI Un nou asalt asupra conturilor companiilor de stat. Guvernul le cere să verse la buget dividende suplimentare de peste 2 miliarde leiTimp de peste 10 ani agent de bursă și trader pentru o casă de brokeraj din România, Moldovan are și explicația pentru aceste solicitări ale Guvernului: „Statul este disperat să încaseze cât mai mulți bani ca să se încadreze în țina de deficit bugetar de 3%.” Cheltuielile statului nu vor fi, însă, mai mici, iar încasarea nu este repetabilă și în 2017. „La anul ce face?!”
O mituire a investitorilor
O nouă solicitare a venit astăzi la închiderea ședinței bursiere pentru Transelectrica (TEL). Emitentul a convocat acționarii cu propunerea distribuirii unor dividende speciale în valoare însumate de 170,79 milioane lei. Suma reprezintă echivalentul a 8,41% din capitalizarea de piață de 2,09 miliarde de lei a transportatorului de energie electrică.
Valoarea unei companii este dată de active, fond comercial și dețineri de cash, din care se scad companiile, amintește Moldovan componentele bilanțului luate în calcul de investitori. Dacă se trage cash de pe bilanț, este normal ca valoarea societății să se reducă, iar avansul cotațiilor este pe termen scurt, iar acționarii sunt ademeniți cu un câștig nerepetabil. „În termeni duri, este un fel de mituire a investitorilor”, spune Moldovan. El zugrăvește o imagine de personaj dezordonat pentru Executiv: „I s-au golit buzunarele și aruncă cu bani în stânga și dreapta.”
Rulaje de peste 50% pe segmentul financiar
Activitatea de tranzacționare a fost bună, în tendința ultimelor sesiuni. Rulajul a pieței de acțiuni a fost de 48,25 milioane lei (10,49 milioane lei). 45,82% din aceste transferuri au fost asigurate de schimburile în valoare de 22,11 milioane lei pe principalele 2 acțiuni bancare.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,32%, până la prețul de 2,25 lei/acțiune, pe tranzacții de 15,90 milioane lei. Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,21 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au avut o revenire de 0,47%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, nivel cu 8,86% sub maximul de 14,22 lei/acțiune consemnat chiar la începutul lunii trecute.
Ziua a fost pozitivă doar pentru segmentul fondurilor închise, al căror indice BET-FI a urcat cu 0,70% până la nivelul de 36.690,04 puncte. Acesta a fost influențat favorabil de creșterea de 2,63% a titlurilor SIF Moldova (SIF2), până la prețul de 1,1720 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,77 milioane lei.