Asociația Brokerilor și o serie de case de brokeraj controlând 7,09% din acțiunile Bursei de Valori București cer introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor un punct care vizează anularea deciziei din AGOA de bilanț privind noua schemă de tarifare. Aceasta introduce un tarif minim pe ordinul executat și a fost încă de atunci contestată de o serie de brokeri. „Omorâți tot retailul”, avertiza unul dintre ei.
Casele de brokeraj care nu gravitează în zona corporațiilor bancare vor să profite de convocarea pentru data de 14 septembrie a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, convocată pentru completarea Consiliului de Administrație, spre a încerca anularea deciziei de introducere a schemei tarifare care include și taxa minimă pe ordinul executat de 0,95 lei.
Asociația Brokerilor, împreună cu Finaco Securities, SSIF Confident Invest, Interfinbrok Corporation, Intervam și Vienna Investment Trust, contolând împreună acțiuni reprezentând 7,09% din capitalul social au solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui punct care vizează anularea deciziei luată la AGOA din 12 aprilie care stabilea o nouă schemă de comisionare și taxare incluzând și un tarif minim de 1 leu pe ordinul executat. Contestatarii de atunci au obiectat că este o măsură care afectează micii investitori.
CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economicăSSIF Estinvest Focșani nu este printre semnatarii care au solicitat completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor din septembrie, dar directorul general Lucian Isac a contestat cu putere în aprilie schema de tarifare și în special taxa de 0,95 lei. „Este o barieră în calea lichidității”, avertiza atunci acesta, adăugând că măsura este pe contrasens față de ce reclamă investitorii nerezidenți, și anume că bursa românească este o piață scumpă. „În loc să facă BVB mai accesibilă piața, vine cu tarife de genul ăsta”, mai spunea acesta.
Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, care cere astăzi întoarcerea deciziei, avea și în aprilie o poziție similară. El își argumenta decizia prin faptul că de tariful minim pe ordin vor fi afectați exact micii investitori despre care conducerea BVB spune că vrea să îi atragă. „Nu trebuie să omorâți tot retailul”, declara acesta.
Argumentul venit din fruntea Bursei este acela că, în general, operatorii de piață au un comision minim al pieței. „Așa funcționează bursele în regiune. Este presiune pe coborârea comisioanelor variabile”, declara la AGA din aprilie Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București.
Investitor la BVB și broker cu experiență în piața de capital românească, Laurențiu Căpcănaru avea propria sa explicație: volumele sunt tot mai mici, casele de brokeraj au sucombat, iar BVB încearcă să mențină aceleași venituri punând tarife mai mari pe cei rămași în piață. „E clar că nu mai putem supraviețui”, se vorbea el în numele caselor de brokeraj mici. „Vor mai rămâne în piață 3-4 brokeri și băncile.”
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformanteImpactul fusese resimțit deja de investitori acolo unde casele de brokeraj introduseseră taxa minimă de 1 leu pe ordinal executat. Tranzacțiile intraday devin, practic imposibile, reclama pentru Profit.ro Paul, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească.
„Făceam tranzacții intraday. Micuțe, dar făceam. Nu mai pot să fac. Nu ies în câștig.” În opinia sa, pe lângă volumele reduse, micii investitori au mai primit o lovitură din partea schemei de tarifare. „Îi duci în sapă de lemn. Rămân doar băncile să tranzacționeze”, a conchis investitorul.
După o activitate de tranzacționare impulsionată în primăvară de listarea Digi Communications (DIGI), volumele de la BVB au tins să se diminueze în această vară. În ședința de tranzacționare de astăzi, numai pe 2 emitenți a fost depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei, iar rulajul întregii piețe de acțiuni a fost mai mic de 2 milioane euro.